William Walsh (biskop av Killaloe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Walsh
Født16. jan. 1935Rediger på Wikidata (89 år)
Roscrea
BeskjeftigelseKatolsk prest (1959–), katolsk biskop (1994–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1994–2010) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet pavelige lateranuniversitet
St. Flannan's College
NasjonalitetIrland

Bispedømmet Killaloe i Irland
Katedralen i Ennis.

William Walsh, kjent også som Willie Walsh (født 16. januar 1935 i Roscrea i County Tipperary i Irland) er emeritert katolsk biskop av Killaloe.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William Walsh ble utdannet ved Corville National School i Roscrea og St. Flannan's College i Ennis. Han studerte til det katolske presteskap ved St. Patrick's College i Maynooth, og ved Pontifical Irish College i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i Roma i 1959, der han fortsatte med kirkerettslige studier ved Det pavelige Lateranuniversitet i Roma. Da han kom tilbake til Irland underviste han i et år ved Coláiste Éinde i Galway og begynte i staben ved St. Flannan's College i Ennis i 1963.

I 1988 ble han utnevnt til prest ved Ennis-katedralen og ble administrator der i 1990. Han har vært pastoralt involvert i ACCORD (det katolske ekteskapsrådgivningsrådet) siden det ble grunnlagt i Killaloe bispedømme. Han har virket med ekteskapsdomstolene på bispedømme-, regionalt og nasjonalt nivå.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham den 21. juni 1994 til koadjutorbiskop av Killaloe. Allerede før han var blitt bispeviet, døde den biskop som han var ment å assistere og så etterfølge, biskop Michael Anthony Harty, den 8. august. Den 2. oktober 1994 ble Walsh bispeviet av erkebiskopen av Cashel og Emly, Dermot Clifford; medkonsekrerende var den emeriterte erkebiskop av Tuam, Joseph Cassidy, og Fiachra Ó Ceallaigh O.F.M., hjelpebiskop i Dublin.

Biskop Walsh uttrykte, både i embedet og etter at han ble pensjonist, uttrykt personlige oppfatninger på en rekke felter som betraktes som annerledes en offisiell katolsk lære. I november 2009 gikk han inn for drøfting av prestevielse av kvinner,[1] og ved en annen anledning utfordret han kirkens regler som så å si nesten alltid utelukker protestanters mottakelse av katolsk nattverd. Han sa at han aldri hadde sagt til noe medlem av Church of Ireland at de ikke var velkomne til å motta sakramentet i hans kirker.[2]

Pensjonist[rediger | rediger kilde]

Den 18. mai 2010 innvilget pave Benedikt XVI hans aldersbetingede avskjedssøknad. Hans etterfølger ble Kieran O'Reilly.[3] Den hurtighet som preget den nye utnevnelsen etter biskop Walsh ble lagt merke til, idet det normalt kunne gå ett år før en ny biskop utnevnes til et bispedømme i Irland etter en som går av, og fordi den nyutnevnte ble den yngste biskop til å lede et bispedømme i landet. Etterfølgeren ble bispeviet den 29. august 2010.

Den 6. november 2010 fremla biskop Walsh oppfatninger i et intervju i The Irish Times foretatt av journalisten Kathy Sheridan. Han uttalte seg om ember som homoseksualitet, kunstig prevenskon og familieplanlegging, ordinasjon av kvinner til prester, sølibatet innen presteskapet, og om det var et liv etter døden.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]