Hopp til innhold

William Francis Murphy (biskop, Saginaw)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

William Francis Murphy (født 11. mai 1885 i Kalamazoo i Michigan i USA, død 7. februar 1950 i Saginaw i Michigan) var katolsk biskop av Saginaw.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

William Murphy var sønn av William og Mary (née Gibson) Murphy.[1] Hans foreldre var irske innvandrere fra County Wexford.[2] William var den siste i rekken av ti barn; fre av hans søstre ble nonner.[2]

Han gikk på Lefevre Institute i Kalamazoo og St. Jerome College og Assumption College i Ontario i Canada. Deretter kom han til Pontifical North American College i Roma, og studerte på Det pavelige universitet Urbaniana og tok doktorgrad i teologi, og lisensiatsgrad i kirkerett.

Prest[rediger | rediger kilde]

I Roma han ordinert til prest den 13. juni 1908 i Lateranbasilikaen av kardinal Pietro Respighi . Etter hjemkomsten til USA tjenestegjorde han i erkebispedømmet Detroit.

Biskop av Saginaw[rediger | rediger kilde]

Pave Pius XI utnevnte Murphy til den første biskopen av det nye bispedømmet Saginaw den 17. mars 1938. Han ble ordinert til biskop av erkebiskopen av Detroit, Edward Aloysius Mooney, den 17. mai samme år. Medkonsekratorer var biskopen av Buffalo, John Aloysius Duffy, og biskopen av Marquette, Joseph Casimir Plagens.

Under sin administrasjon av bispedømmet etablerte Murphy kontorer for katolske veldedighetsorganisasjoner i Michiganbyene Saginaw, Bay City, Alpena og Bad Axe, og fremmet sosialt og veldedig arbeid blant de fattige.[2] Han organiserte et meksikansk apostolat for å betjene katolske migrantarbeidere, og oppmuntret til innsamlinger av penger, mat og klær for andre verdenskrigs ofre i Europa.[2] Under en julebudskap sa Murphy: «Kristus begynte sin misjon med å frelse og forløse menneskeslekten ved å bli født i en stalls elendighet. Han adlet fattigdommen.»[2]

Biskop Murphy var en nær venn av dikteren Edgar Guest som han ofte hadde med seg på golfbanen og fisketurer. Guest skrev om Murphy:

"A bishop, bass upon his hook,

Rod bent and taut line swishing,

Without his robe and shepherd's crook

Is just a man out fishing."[2]

Død[rediger | rediger kilde]

Biskop William Murphy døde etter lang tids sykdom i sitt hjem i Saginaw den 7. februar 1950, i en alder av 64 år.[3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Curtis, Georgina Pell (1961). The American Catholic Who's Who. XIV. Grosse Pointe, Michigan: Walter Romig. 
  2. ^ a b c d e f «KINDLY SPIRIT MOTIVATED BISHOP MURPHY». The Saginaw News. 7. februar 1950. 
  3. ^ «BISHOP MURPHY, HEAD OF SAGINAW DIOCESE». timesmachine.nytimes.com (engelsk). Besøkt 13. juli 2022. 
  4. ^ www.catholic-hierarchy.org zaleski, lest 6. juni 2024