William Calley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Calley
Født 8. juni 1943 (74 år)
Miami
Yrke Militærperson
Nasjonalitet USA

William H. Calley (født 8. juni 1943) er en tidligere amerikansk offiser som var løytnant i den amerikanske hæren under Vietnamkrigen. Han ble utpekt som hovedansvarlig for My Lai-massakren i 16. mai 1968 da stort sett alle innbyggerne i landsbyen My Lai ble drept, rundt 500 mennesker myrdet av amerikanske soldater.

Calley ble dømt for delaktighet i 22 av de 109 mord han ble tiltalt for og ble dermed den eneste i sitt kompani som ikke lyktes å komme unna rettslig ansvar for massemordet. Calley forsvarte seg med at han kun utførte en ordre av sin nærmeste overordnede, kaptein Ernest Medina, da han beordret sitt kompani til drepe alle i byen. I henhold til overlevende vitner skjøt Calley selv i hjel et barn på to år.

Som i tilfellet Haditha, forsøkte militære myndigheter å skjule massakren. Den ble først kjent halvannet år etterpå, avslørt av journalisten Seymour Hearsh. Avsløringen bidro til å snu offentlighetens støtte til Vietnamkrigen.

Calley ble dømt i 1971 til fengsel på livstid, men straffen ble endret til husarrest av president Richard Nixon og senere ble Calley benådet i 1974 etter sonet 3 og et halvt år av sin straff. Han er i dag i aktivitet som juveler i Columbus i Georgia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]