Wilhelm Gutzeit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelm Gutzeit
Født1802Rediger på Wikidata
KaliningradRediger på Wikidata
Død1871Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Barn Hans GutzeitRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Friedrich Wilhelm Gutzeit (født 29. september 1802 i Königsberg i Preussen, død 1871) var en norsk sagbrukseier og skipsreder. Han var opprinnelig fra Königsberg og utvandret som ung til Norge, hvor han ble en fremtredende forretningsmann i Drammen og senere i Fredrikstad. Han grunnla firmaet W. Gutzeit & Co., den ene av to forløpere til skogsindustrikonsernet Stora Enso.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Gutzeit var sønn av skipskaptein og senere skipsbygger i Königsberg Benjamin Gutzeit (f. 1771) og Anna Juliane Crispin (ca. 1777–1814). Wilhelm Gutzeit var stefetter til industrimannen Benjamin Wegner, som også var fra Königsberg og senere flyttet til Norge. Benjamin Wegners mor Regina Dorothea Harder var i andre ekteskap gift med skipsbygger Philipp Gutzeit (f. 1773), som var yngre bror av Benjamin Gutzeit; Wegner- og Gutzeitfamilien synes også å ha hatt familierelasjoner tidligere. I eldre fremstillinger har Wilhelm Gutzeit feilaktig vært omtalt som Wegners halvbror.

Forretningsmann i Norge[rediger | rediger kilde]

Gutzeit flyttet rundt midten av 1820-årene til Norge, og som det fremgår av Blaafarveværkets forretningskorrespondanse opptrådte han som sekretær og fullmektig for slektningen Benjamin Wegner.

Gutzeit etablerte etterhvert egen virksomhet som skipsreder og brukseier i Drammen. I Drammen grunnla han og ble den første formann i Drammen Handelsstands Forening. Senere flyttet han virksomheten til Fredrikstad. Med sin kone Dorothea Gurine Holst, født i 1806, fikk han sønnen Hans Gutzeit. Far og sønn grunnla i 1860 selskapet Wilhelm Gutzeit & Co. i Fredrikstad, det første norske sagbruk som ble drevet med dampkraft. I 1854 hadde Stortinget vedtatt å oppheve sagbruksprivilegiene fra 1. januar 1860. Det åpnet for mange store tekniske forandringer innen sagbruksvirksomheten; de fleste vanndrevne oppgangsagene ble nedlagt og de nye dampsagene overtok.[1][2]

Wilhelm Gutzeit ble Kongeriket Portugals visekonsul i Drammen; stefetteren Wegner var Portugals visekonsul i Christiania.[3]

Sønnen Hans Gutzeit arvet firmaet W. Gutzeit & Co. i 1869. Under hans ledelse etablerte firmaet det store sagbruket i Kotka i Finland, som ble kjernen i den store treforedlingsbedriften Enso Gutzeit OY, nå fusjonert inn i det finsk-svenske konsernet Stora Enso.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]