Hans Gutzeit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Gutzeit
Hans Gutzeit.jpg
Født17. juli 1836Rediger på Wikidata
DrammenRediger på Wikidata
Død1. jan. 1919[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Far Wilhelm GutzeitRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata

Hans Gutzeit (født 17. juli 1836, død 1. januar 1919) var en norsk industrimann som grunnla den «Norske sagen» i Kotka i Finland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans Gutzeits far Wilhelm Gutzeit var født i Königsberg og kom til Norge i 1820-årene som fullmektig på Blaafarveværket og sekretær for verkets direktør, som han hadde en slektsrelasjon til. Han etablerte senere egen trelastforretning og grunnla Norges første dampdrevne sagbruk i Fredrikstad i 1860. Hans Gutzeit arvet firmaet W. Gutzeit & Co i 1869.

Høykonjunkturen i Europa etter den tysk-franske krigen i 1870-71 innebar at konkurransen var over og prisen på tømmer i Norge ble for høy. I 1872 flyttet Hans Gutzeit hele firmaet fra Fredrikstad til Kotka i Finland. I området rundt Päijänne-innsjøen var tømmerprisene ennå lave.

Hans Gutzeit selv tapte sin del av W. Gutzeit i 1880. Han flyttet til Paris og fortsatte som handelsagent for W. Gutzeit og andre norske sagbruk. Den nye eieren var selskapet Ludwigsen & Schjelderup.

Gjennom tidene vokste Gutzeits sagbruk. I 1896 ble firmaet registrert som aksjeselskap i Finland under navnet Aktiebolaget W. Gutzeit & Co.. Senere vokste det til det største papirindustrifirmaet i Finland under nordmannen Alexander Gullichsen. I 1919 kjøpte den finske staten majoriteten i selskapet fra norske aksjeeiere etter Gullichsens død i 1917. I 1926 ble navnet endret til Enso-Gutzeit Oy, og i 1998 fusjonerte selskapet med svenske STORA og ble til Stora Enso, verdens nest største skogsindustrikonsern. Det solgte i 2003 treprodukter for over 100 millioner norske kroner i 40 land og hadde ca. 45 000 ansatte.

Nordmenn i Finland[rediger | rediger kilde]

Mange hundre norske ingeniører og sagbruksarbeidere med familier fulgte med da Hans Gutzeit flyttet bedriften til Finland. Selv om mange flyttet tilbake til Norge senere, da konjunkturene igjen ble dårlige, forble mange i Finland. Eksempelvis het tidligere president Martti Ahtisaaris farfar Olaus Adolf Jakobsen og var en av de norske som flyttet i 1872. Etternavnet Adolfsen ble forfinsket til Ahtisaari på 1920-tallet. Det finnes ennå mange familier med norske etternavn, selv om det norske språket ikke lenger er særlig levende.

Alexander Gullichsen, direktør for W. Gutzeit & Co. fra 1898 til 1917, ble stamfar til en familie som har spilt en betydningsfull rolle i finsk samfunnsliv og kulturliv. Sønnen Harry Gullichsen, direktør for papirfabrikken Ahlström, var gift med Maire Ahlström Gullichsen, som sammen med arkitekt Alvar Aalto grunnla møbelprodusenten Artek. For ekteparet Gullichsen tegnet Aalto et av sine hovedverk, Villa Mairea. Deres sønn er den kjente arkitekten Kristian Valter Gullichsen (født 1932), og sønnesønnen er kunstneren Alvar Gullichsen (født 1961). Professor Johan Erik Gullichsen er styreleder for Ahlström-konsernet og en verdenskjent forsker innen papirteknologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Hans Andreas Melhuus Gutzeit, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]