Wikipedia:Kandidatsider/Færøyenes kommuner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Færøyenes kommuner[rediger kilde]

Jeg foreslår Færøyenes kommuner som en god liste. Det er enda igjen noen rødlenker blant de gamle kommunene, men de skal jeg fikse så snart jeg kan. Jeg skal også gå gjennom samtlige av kommuneartiklene for utbedringer og oppdateringer, men mange av dem er gjennomgått, og overholder en grei standard (mht. innbyggertall ...), så jeg tar en sjanse på å nominere den. – Erik, 10. jul 2009 kl. 18:49 (CEST)

God liste[rediger kilde]

  1. For ForErik, 10. jul 2009 kl. 18:49 (CEST)
  2. For ForOoo86 14. jul 2009 kl. 22:08 (CEST)
  3. For ForRanværing 17. jul 2009 kl. 17:31 (CEST)
  4. For For MHaugen 19. jul 2009 kl. 00:34 (CEST)
  5. For For - Bjoertvedt 19. jul 2009 kl. 15:43 (CEST)
  6. For For Med forbehold mht artikkelens faglige innhold. Ulf Larsen 21. jul 2009 kl. 17:06 (CEST)
  7. For For - Ranværing 23. jul 2009 kl. 16:36 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Du kom meg i forkjøpet på denne, jeg har denne og de islandske liggende i noen dokumenter på pcen (men, måtte kvalitetssikres bedre)

  • Sammensetning
    • trenger ikke å spesifisere at det er Færøyenes regjering, det er underforstått jf. tittel. Regjeringen holder.
  • Administrasjon
    • Er alle folkevalgte med i nasjonale partier? Eller er det også mye bygdelister o.l?

Annet

  • Teksten sier lite om historikk før 1998, når ble det kommunale selvstyret innført? Hvordan var utviklingen i antall kommuner før dette? Står bare litt om at det (i likhet med Norge) var basert på kirkelige inndelinger.
  • Jeg tolker det dithen at det ikke er noe nivå mellom regjeringen og kommunene, men det bør komme tydligere fram.
  • Hvordan er det regionale samarbeidet?
  • Den gamle artikkelen inneholt markatal, vurdert dette inn?

Kan se om jeg får tid til å se mer på den senere. Mvh Røed (d) 11. jul 2009 kl. 01:18 (CEST)

Det kommunale selvstyret ble opprettet da Tórshavnar kommuna ble opprettet ved lov, men først for alle litt senere, da prestegjeldskommunene som f. eks. Norðoya prestagjalds kommuna ble opprettet. Videre ble disse delt inn i sognekommunene, som ble til dagens kommuner. Jeg er ikke sikker på når sóknar kommuna ble til kommuna, men dette kom nok da enkelte kommuner begynte å dekke flere kirkesogn.
Alle valglister i kommunevalg på Færøyene er i utgangspunkt lokale lister, men de nasjonale partiene stiller ofte egne lister under samme bokstav, spesielt i de større kommunene. I noen kommuner er det faktisk ingen valglister, bare en liste over fullstendige uavhengige kandidater. Svært mange lokale folkevalgte er ikke partimedlemmer, men stiller på en lokal liste.
Det er ikke noe nivå mellom regjeringen og kommunene, tidligere var det sysler, men disse ble opphevet for en god del år siden, jeg er usikker på når. Jeg valgte å presisere Færøyenes regjering ettersom øygruppen er en del av Danmark og at noen dermed kunne mistolke det som at administrasjonen lå under kommunaldepartementet der. Markatal har jeg ikke sett i bruk av noen kommunale nettsider, det færøyske innenriksdepartementet e.l. Markatal er forøvrig mest brukt i sammenheng med de enkelte bygdene og tettstedene. – Erik, 11. jul 2009 kl. 18:46 (CEST)

I setningen «I 1998 så man for seg at det ikke skulle være noen kommune med mindre enn 2 000 innbyggere, men om dette noen gang vil skje er det politisk spørsmål.» kan noen leke «finn en feil». Anbefaler dessuten å skrive om for å unngå parentesen rundt Tórshavn-området i innledninga. Ahz 11. jul 2009 kl. 20:44 (CEST)

Artiklene om kommuner i enkelte land har vi på formen «X kommune» (slik som Eiðis kommuna), mens kommuner i andre land er på formen «X» (slik som Nøtterøy). Burde vi ikke hatt en standard på dette?

I dette tilfellet er det vel valgt å ta med «kommune» i artikkelnavna fordi det er separate artikler om stedene. Noen av kommunene omfatter bare ett sted, med samme navn som kommunen. Hadde det ikke vært bedre å flette disse stedsartiklene inn i kommuneartiklene? For eksempel er det både en artikkel om Fámjins kommuna og en om Fámjin. I artiklene våre om de norske kommunene inneholder kommuneartiklene infoen om byer/tettsteder med samme navn som kommunen, og det er ikke separate artikler. Det er for eksempel ikke én artikkel om Oslo kommune og en annen om byen Oslo. Fámjin er en bygd som utgjør en egen kommune, på akkurat samme måte. Sånn tror jeg vi har gjort det med kommunene i de aller fleste land, at vi bare har én artikkel om by/kommune (se Stockholm, Xalapa, San José, osv.). Og vi har ingen separat artikkel om øya Nøtterøy selv om Nøtterøy kommune omfatter mange flere øyer enn Nøtterøy (faktisk har mange av de mindre øyene egne artikler, mens info om hovedøya kun fins i kommuneartikkelen). Haakon K 12. jul 2009 kl. 01:30 (CEST)

Den separeringen var status tidligere, og skapte et voldsomt rot som jeg måtte rydde opp i (slik som at info om kommunesammenslåinger osv. var i artiklene om stedet som kommunen hadde navn fra. Dette ser ut til å fungere noenlunde om norske steder, men jeg fant ut at det ble mest oversiktlig med å lage skillet. Dermed er det samme artikkel for både bygdene og øyene Nólsoy, Hestur, Svínoy, Stóra Dímun og Skúvoy (her er det jo ingen annen bebyggelse, og historien overlapper), men kommunene er egne artikler: Nólsoyar kommuna, Hests kommuna, Svínoyar kommuna og Skúvoyar kommuna. Det gjør det også lettere å plassere f. eks. resultater fra siste kommunevalg hos Tvøroyrar kommuna, som ikke bare omfatter Tvøroyri, men også Trongisvágur, Froðba, Øravík osv. Det er også ryddigere i den forstand at man kan legge inn at Páll Vang var [[Tvøroyrar kommuna|Tvøroyri]]s borgermester, ikke bare [[Tvøroyri]]s borgermester – hvem er borgermester i Øravík? Om du navigerer mellom kommunene og stedene som jeg har fikset og ryddet opp i artikler for så oppdager du raskt hvor mye mer oversiktlig det er. – Erik, 12. jul 2009 kl. 01:51 (CEST)

Når en liste bare omfatter 60-70 enheter, som denne, bør nok alle røde lenker være på plass før den kan bli en god liste.

Jeg har ikke sjekket alle artiklene ennå, men har tatt stikkprøver, og funnet en formulering jeg stusser på, og hvis den finnes flere steder bør det rettes opp over det hele. Det står i artikkelen om Sumbiar kommuna «En sammenslåing med Tvøroyrar kommuna er foreslått.» Det er en passiv-setning som verken avspeiler hvem som har foreslått det, når det ble foreslått, eller hvilke prosedyrer som gjenstår før forslaget blir realitetsbehandlet og vedtatt eller avvist. OK? Stå på videre, Erik. Mvh MHaugen 14. jul 2009 kl. 13:21 (CEST)

  • Listen i seg selv er ikke dårlig. I kriteriene står det at «Alle objekt på listene skal være beskrevet i en egen artikkel. Antall enheter på listen bør være førende for hvor lange enkeltartiklene bør være.» Kommuneartiklene har forbedringspotensiale, men det er såpass på hver enkelt i forhold til lengden på listen at jeg vil stemme for at kriteriene er oppfylt om rødlenkene fjernes. Ooo86 14. jul 2009 kl. 21:38 (CEST)
Etter utfylling, mener jeg listen er over kravene. Ser dog gjerne enda større artikler på de enkelte kommunene! Ooo86 14. jul 2009 kl. 22:08 (CEST)

Alle lenker er nå blå, og Sumbiar kommuna er rustet opp (det utsagnet var dessuten foreldet/mistolket). Skal se til at artiklene blir noe bedre, men det er begrenset med tilgjenglig stoff. Fant ingen lignende utsagn i andre artikler, men det er særlig på Suðuroy og Sandoy at dette er et aktuelt tema; kommunestrukturen her er ikke forandret siden starten av forrige århundre! – Erik, 15. jul 2009 kl. 01:06 (CEST)


Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en god liste. MHaugen 23. jul 2009 kl. 19:35 (CEST)