Wells-next-the-Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wells-next-the-Sea
Wells-next-the-Sea
Kaien fra diket
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: North Norfolk
Admin. grevskap: Norfolk
Seremon. grevskap: Norfolk
Status By (town)
Befolkning 2 451 (2001)

Wells-next-the-Sea, lokalt kjent bare som Wells, er en havneby og et verdslig sogn i Norfolk i England.

Navnet kommer fra de mange naturlige kildene (spring wells) som fantes i området; kun noen få av disse eksisterer fortsatt. På begynnelsen av det 19. århundre la man til next-the-Sea for å skille byen fra andre steder kalt Wells. Etter at jernbanen kom i 1857 ble det tatt i bruk en kortere form av navnet, Wells-on-Sea, men i 1956 besluttet byrådet å ta tilbake den eldre, lange formen.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger bare omkring halvannen kilometer fra Nordsjøen, og mye av arealet er sjøområder som er fylt igjen. Det har vært en travel havn der i lang tid, og etter at jernbanen kom ble byen også et populært feriested. Det går en smalsporet jernbane deler av veien ut til stranden, langs den halvannen kilometer lange vollen som beskytter bilen mot havets krefter. Det er tett skog helt ned til stranden. Den gamle havnen ligger nå ved en ferskvannssjø kjent som Abrahams Bosom, som brukes til vannsport.

Øst for stranden ligger et annet strandområde med skog helt ned til sjøen. Det er mulig å gå dit ved lavvann, men dette er meget farlig på grunn av den raske vekslingen mellom høy- og lavvann i området, og de understrømmer dette medfører.

Wells ligger omkring 24 km øst for Hunstanton, 32 km vest for Cromer og 16 km nord for Fakenham. Blant landsbyer i nærheten finner man Blakeney, Burnham Market, Burnham Thorpe (Horatio Nelsons fødested), Holkham (med herregården Holkham Hall) og Walsingham (et viktig pilegrimssted i middelalderen).

Dt var tidligere jernbaneforbindelse via to linjer, men begge er nedlagt. Linjen mot King's Lynn ble aldri gjenåpnet etter omfattende skader under Nordsjøflommen i 1953, mens linjen til Norwich ble lagt ned under nedskjæringene i 1960-årene.

Redningsbåtkatastrofen[rediger | rediger kilde]

I 1880 inntraff en katastrofe utenfor Wells, da elleve av de tretten i mannskapet på redningsbåten omkom. De etterlot seg ti enker og 27 farløse barn. Det står et minnesmerke ved den gamle redningsstasjonen, som nå er havnekontor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wells-next-the-Sea Online Information. Description of Wells-next-the-Sea. Hentet 2006-12-13.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Wells-next-the-Sea – bilder, video eller lyd