Wellesley College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wellesley College
Grunnlagt 1870
Type privat
Beliggenhet Boston, Mass
Studenter 2 318 (2006)
Ansatte 320 (2006)
Nettsted www.wellesley.edu
Posisjonskart
USA Massachusetts location map.svg
Wellesley College
Wellesley College
Koordinater: 42°17′43″N 71°18′24″V
Wellesley College

Wellesley College er en privat, ikke-kommersiell høyskole for kvinner i Wellesley nær Boston i delstaten Massachusetts, USA. Den ble etablert i 1870, og er en av de aller mest prestisjefylle «Liberal arts colleges» i USA. regelmessig oppnår den en ranking blant de fem beste colleges i USA, og blant de ti beste av alle høyere utdannelsesinstitusjoner i USA.

I høstsemesteret 2006 hadde den 2 318 studenter, og hele 320 akademiske ansatte – en lærertetthet som er blant de aller høyeste blant alle universiteter og høyskoler i USA. Skolepengene var samtidig US$ 33 072 på årsbasis. Skolen samarbeider tett med Massachusetts Institute of Technology og en rekke lokale andre høyskoler i Boston og omegn, og underviser i grupper på 12-24 studenter opp til bachelornivå.

Statens Lånekasse sine lister for godkjente utenlandske skoler har Wellesley College men kun med sosialøkonomistudiet. Den er ikke i det hele tatt i listen over skoler godkjent for tillegsstøtte.

Skolen ligger på en 2000 mål grønt område (skog, park, strødd med skolebygninger, og innsjøen "Lake Waban"). Den er omtalt som en av "Verdens Vakreste Skolemiljø" av Forbes Magazine in 2010.

Wellesley College praktiserer «need blind admission» hvor studentens økonomi skal ikke påvirke opptaksmuligheten. Wellesley er generøs med stipendier som dekker opptil 100 % av studentenes behov, og mer enn halvparten av studentene blir hjulpet av dette.

Den første norske kvinnelige filolog og doktorand, Clara Holst, underviste der på en tid da universiteter både i Norge og i Tyskland fortsatt var stengt for kvinnelige fakultetsmedlemmer. Mange ledende kvinneskikkelser (Hillary_Rodham_Clinton, Madeleine Albright, Song Meiling – fru Chiang Kai-Shek-) har studert ved Wellesley.

Dramaet Mona Lisa Smile med Julia Roberts i hovedrollen gjengir skolemiljøet i året 1953.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]