Weißkugel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Weißkugel
WeisskugelFromN.jpg
Weißkugel fra nord, fra Brandenburger Haus, september 2006
Høyde3739 moh.
Primærfaktor567 meter
Sekundærfaktor14.5 km
LandGrense mellom Østerrike og Italia
RegionNord-Tirol/Syd-Tirol
FjellrekkeÖtztal-Alpene
Førstebestigning30. september 1861 av Joseph Anton Specht, Leander Klotz, Nicodem Klotz (eller Johann Raffeiner)

Weißkugel
46°47′52″N 10°43′34″Ø

Weißkugel (italiensk: Palla Bianca) er et fjell i Ötztal-Alpene, Østerrike på 3 739 meter over havet. Det er landets tredje høyeste fjell og den nest høyeste toppen i regionen etter Wildspitze.

Weißkugel er brekledt og ligger sentralt plassert i snittpunktet mellom Schnalskamm og Weißkamm. Grensa mellom Østerrike og Italia følger Alpenes hovedkam, og Weißkugel er det høyeste grensepunktet mellom de to landene.

Den letteste oppstigningen foretas over Hintereisjoch og sydegga, som uansett hvilken kant man velger medfører at man må over breer.

Allerede rundt 1850 forsøkte østerrikske landmålere å bestige Weißkugel, men først 30. september 1861 lyktes den første bestigningen.

På grunn av sin sentrale plassering har Weißkugel en av Alpenes videste utsikter: det er mulig å se fra Berner Alpen og enkelte topper i Walliser Alpen i vest over Glarner Alpen, Rätische Alpen og Berninagruppe, Ortler-Alpen, Brenta-massivet, Dolomittene og Großglockner til Schobergruppe i øst. Selv om toppen ikke er lett å plukke ut i alpelandskapet, skal det være mulig å se Weißkugel fra Venezia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Klier, Walter: Alpenvereinsführer Ötztaler Alpen, Bergverlag Rother, München 2006. ISBN 978-3-7633-1123-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]