Hopp til innhold

Wallis-Alpene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wallis-Alpene
Valais-Alpene
Rimpfischhorn (4199 moh.)
Andre navnAlpes valaisannes (fransk)
Walliser Alpen (tysk)
Alpi Pennine (italiensk)
Geografi
Hører tilVest-Alpene
LandSveits’ flagg Sveits (Wallis)
Italias flagg Italia (Aostadalen, Piemonte)
Høyeste punkt
NavnDufourspitze
Høyde4 634 moh.[1]
Beliggenhet
Wallis-Alpene Valais-Alpene
Kart over Wallis-Alpene

Wallis-Alpene, eller Valais-Alpene (sjeldnere De penninske Alper), er en fjellkjede i Sveits og Italia. Den utgjør en del av Alpenes hovedkam og omfatter de høyeste fjellene i Sveits og noen av de høyeste fjellene i Italia. Av Alpenes 82 fjelltopper over 4000 moh. ligger nøyaktig halvparten i Wallis-Alpene.[2] Det mest kjente fjellet i Wallis-Alpene er Matterhorn (4478 moh.), mens Dufourspitze (4634 moh.) er den høyeste toppen.

Avgrensning

[rediger | rediger kilde]

Wallis-Alpene begrenses

I sydøst, mellom byene Arona og Biella, grenser Wallis-Alpene til Posletta.

Som grense til Mont Blanc-massivet nevnes til tider også Ferretpasset (som ligger litt vest for Store St. Bernhard). Grensen til De lepontinske Alper trekkes også ved Griespasset (et godt stykke nordøst for Simplonpasset).

Det fins flere større og mindre daler med permanente bosetninger i Wallis-Alpene (navnet på den største landsbyen er gitt i parentes). Med klokka, begynnende lengst i syd, er dette:

 • Aostadalens nordlige sidedaler, som strekker seg inn i Wallis-Alpene fra syd (oppført i øst-vestlig rekkefølge):
 • Rhônedalens sydlige sidedaler, som strekker seg inn i Wallis-Alpene fra nord (oppført i vest-østlig retning):
 • Val d'Ossolas vestlige sidedaler, som strekker seg inn i Wallis-Alpene fra øst (oppført i nord-sydlig rekkefølge):
 • Til slutt strekker Valsesia (Varallo) seg inn i Wallis-Alpene fra Posletta i sydøst.

Videre inndeling

[rediger | rediger kilde]

Wallis-Alpene kan deles inn i flere fjellmassiv:[3]

 • Grand Combin-massivet (4314 moh. i Grand Combin de Grafeneire) ligger lengst vest, og danner forbindelsen til Mont Blanc-massivet.
 • Weisshorn-Matterhorn-massivet (4505 moh. i Weisshorn) ligger øst for det foregående (adskilt gjennom Val d'Hérens, Collonpasset og Valpelline).
 • Wallis-Alpenes sentrale fjellmassiv, Monte Rosa (4634 moh. i Dufourspitze), ligger øst for det foregående (adskilt gjennom Mattertal, Teodulpasset og Valtournenche).
 • Mischabel-Weissmiess-massivet (4545 moh. i Dom) ligger nordøst for Monte Rosa, og danner forbindelsen til Leone-massivet i De lepontinske Alper. (Grensen til Wallis-Alpenes øvrige massiv går ved Val Anzasca.)
 • Biella-Alpene (2579 moh. i Punta Lazoney) ligger syd for Monte Rosa (adskilt gjennom Loopasset fra Monte Rosa).
 • Cusio-Alpene (2395 moh. i Altemberg) ligger øst for Monte Rosa (adskilt gjennom Valsesia fra Biella-Alpene).

De fire første massivene inngår i Alpenes hovedkam. De to sistnevnte ligger sydøst for denne.

I de inndelingene som trekker Wallis-Alpenes (nord)østlige grense ved Griespasset, regnes Leone-massivet som en del av Wallis-Alpene, ikke som en del av De lepontinske Alpene.

Viktige topper i Wallis-Alpene er

I Wallis-Alpene møtes flere kulturkretser og språk. I de nordøstlige dalene snakkes alemanniske dialekter av tysk. Walserfolket, som taler en alderdommelig form for alemannisk, har i middelalderen også bosatt seg i de øverste traktene av flere daler på sydsiden av Monte Rosa (Valle del Lys, Valsesia, Val Anzasca, Val Divedro). I de vestlige dalene ble det tidligere snakket frankoprovençalsk. Mens dette språket nesten har forsvunnet til fordel for fransk i nordvest (bortsett fra en form for frankoprovençalsk patois), snakkes det fremdeles frankoprovençalsk i sydvest (men blandet med fransk og italiensk). I  de sydøstlige dalene snakkes piemontesiske dialekter av italiensk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ Pennine Alps Encyclopædia Britannica
 2. ^ Tallene er basert på UIAAs «offisielle liste over Alpenes 4000-topper»: G. Buscaini m.fl. (1994). «Die Viertausender der Alpen – Offizielles UIAA-Verzeichnis» (PDF). UIAA-Bulletin (145): 9–16.  [på tysk, fransk, italiensk og engelsk]
 3. ^ P. Grimm og C.R. Mattmüller, red. (2004). Die Gebirgsgruppen der Alpen. Ansichten, Systematiken und Methoden zur Einteilung der Alpen. München: Deutscher Alpenverein. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]