Bern-Alpene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bern-Alpene
Eiger (venstre), Mönch og Jungfrau
Andre navnBerner Alpen (tysk)
Alpes bernoises (fransk)
Alpi bernesi (italiensk)
Geografi
Hører tilVest-Alpene
LandSveits’ flagg Sveits (Bern (kanton), Vaud, Fribourg (kanton), Wallis)
Høyeste punkt
NavnFinsteraarhorn
Høyde4 274 moh.[1]
Beliggenhet
Bern-Alpene
Bern-Alpene (rødt)

Bern-Alpene omfatter flere fjellkjeder i de vestlige delene av Alpene, i Sveits. Selv om en større del av fjellene ligger i Berner Oberland-regionen av kantonen Bern, ligger deler av Bern-Alpene i de tilstøtende kantonene Wallis, Fribourg og Vaud. De siste går ofte under navnene Fribourg-Alpene og Vaud-Alpene, naturligvis.

Rhône-dalen skiller Bern-Alpene fra Chablais-massivet i vest, og fra Wallis-Alpene i sør. Den øvre delen av Rhône-dalen skiller de fra de lepontinske Alpene i sørøst, mens Grimselpasset og Aare-dalen skiller de fra Uri-Alpene i øst. Nordgrensen for Bern-Alpene er mindre klar, men kan sies å ligge på en linje mellom Genèvesjøen og Vierwaldstättersjøen.

Bern-Alpene er nedbørsfelt til elva Aare og sideelva Saane i nord, og til elvene Rhône i sør og Reuss i øst.

Morfologi[rediger | rediger kilde]

Ryggraden i Bern-Alpene er en 100 km lang fjellkjede som strekker seg fra vest (Dent de Morcles) til øst (Sidelhorn) langs grensen mellom kantonene Bern (nord) og Wallis (sør). Bortsett fra den aller vestligste delen, er denne grensen vannskille mellom Nordsjøen og Middelhavet. Denne ryggraden ligger ikke midt i fjellkjeden, men ligger nær (10-15 km) Rhône-elva i sør. Av den grunn er det stor forskjell mellom landskapet på sørsiden og nordsiden. På sørsiden faller sidedalene bratt ned mot Rhône-dalen, i nord blir fjellene gradvis lavere til de går over i åslandskapet på det sveitsiske platået eller i innsjøene Thun og Brienz i øst.

Vest for Gemmi-skaret består fjellkjeden i hovedsak av noen få og høye topper (slik som Wildhorn), litt over 3000 moh, ofte dekket av isbreer. Fjellkjeden brer seg mye utover i de østlige delene, med fjelltinder på over 4000 meter. Dette er ellers den delen av Alpene som har flest breer, store og små.

Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn (før 2007-utvidelsen)

Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn[rediger | rediger kilde]

Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn-området ligger i de østlige delene av Bern-Alpene, i den mest bredekte delen av Alpene. Aletschbreen, de to fjelltoppene Jungfrau og Bietschhorn er spesielle attraksjoner. Området ble i 2001 tatt med på UNESCOs verdensarvliste. I 2007 ble området utvidet og fikk navnet Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch. Etter utvidelsen kom flere store brearmer, som Fiescher-breen og Aarbreen med i Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]