Wat Tyler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wat Tyler
FødtRediger på Wikidata
Kent
Essex
Død15. juni 1381Rediger på Wikidata
London
BeskjeftigelseLeder, rebel, revolusjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket England

Wat Tyler blir drept av borgermesteren i London mens kong Richard II ser på (utdrag av større maleri fra middelalderen)

Walter Tyler, vanligvis kjent som Wat Tyler (død 15. juni 1381) var lederen av det engelske bondeopprøret av 1381.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det er lite som er kjent fra hans liv. Etternavnet hentyder at hans sannsynlige profesjon, at var en «tyler», dvs en som legger plater og fliser på tak og gulv (frimurerne benyttet forøvrig også en «tyler» til å holde vakt fra taket). Historikerne tror at Wat Tyler sannsynligvis ble født i Kent eller Essex og kan ha tjenestegjort som soldat i krigene mot Frankrike.

Ifølge populære beretninger valgte bøndene i Kent Wat Tyler fra Maidstone som deres leder etter at de hadde stormet Rochester Castle. Etter å ha tatt kontroll over Canterbury ledet Wat Tyler bondehæren til Blackheath utenfor London og deretter forsøkte å invadere byen. Invasjonen medførte at erkebiskopen av Canterbury ble myrdet. Kong Richard II av England (som var 14 år på denne tiden) møtte opprørshæren ved Mile End hvor han lovte å svare på bøndenes klager. Bøndene var særlig opprørte over urettferdige skattelegging.

Wat Tyler blir drept[rediger | rediger kilde]

Opprørerne maktet til å begynne med å tvinge regjeringen til gå med på skattelettelser, men mens det ble holdt forhandlinger ved Smithfield den 15. juni oppsto det opptøyer hvor slag og hugg ble delt ut. William Walworth, borgermesteren av London, såret Wat Tyler og en av kongens væpnere kastet seg over ham og stakk ham i maven med den følge at han døde.

Det spontane opprøret mistet motet da dens leder var død, ingen annen tok hans plass og det falt snart fra hverandre.

Ristet kongens hånd[rediger | rediger kilde]

En samtidig fortelling har interessant nok beskrevet møtet mellom opprøren og den unge kongen på en karakteristisk omstendelig og subjektiv måte:

«Ved denne stunden kom borgermesteren av London, William Walworth, og kongen ba ham gå til folket og få deres høvding til å komme til ham. Og når han ble tilkalt av borgermesteren ved navnet Wat Tyler fra Maidstone, han kom til kongen med stor tillit på en liten hest slik at folket kunne se ham. Og han steg av hesten, i hånden holdt han en dolk som han hadde tatt fra en annen mann, og etter at han hadde steget av hesten bøyde han kneet halvt, og deretter tok kongen i hånden, ristet hans arm fast og røft, sa til ham, «Bror, vær trygg og glad for du skal om fjorten dager få folkets hyllest, mye mer enn du tidligere har fått og vi skal bli gode ledsagere.» Og kongen sa til Walter, «Hvorfor vil du ikke dra tilbake til ditt eget land?» Men den andre svarte, med et stort sukk, at hverken han eller hans følgesvenner ville dra tilbake før de hadde delt skatten slik som de ønsket å ha den...»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]