Wasyl Cykwas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wasyl Cykwas
William Campbell
Cykwas mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse
Født1914
Polen
DødJuli 2004
Glasgow i Storbritannia
UtmerkelserKrigskorset,
Deltagermedaljen
TroskapVed Lviv i Polen
Militær gradKorporal
EnhetDen selvstendige Podhalebrigaden
Deltok iSlaget om Narvik, landgangen i Normandie

Wasyl Cykwas senere William Campbell (født 1914, død juli 2004 i Glasgow) var en polsk-ukrainsk soldat under andre verdenskrig. Han utmerket seg i slaget om Narvik og ble tildelt det norske Krigskorset med sverd for sin innsats og Virtuti Militari.[1][2][3]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cykwas ble født av ukrainske foreldre i en landsby sørvest for Lviv. Området var en del av Det habsburgske imperium og tilfalt Polen etter at dette gikk i oppløsning. I 1937 søkte han til Frankrike for å finne arbeid. Da andre verdenskrig brøt ut med Tysklands og Sovjetunionens okkupasjon av Polen i september 1939 meldte han seg til tjeneste for den polske regjeringen, som var i eksil i Angers i Frankrike. Han fikk militær opplæring i Coëtquidan i Bretagne og ble overført til Den selvstendige Podhalebrigaden.

Slaget om Narvik[rediger | rediger kilde]

Etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 ble det bestemt å sende Cykwas' avdeling nordover, som en del av det allierte forsøket på å motstå invasjonen. Avdelingen ble, som det av det fransk-polske ekspedisjonskorps, skipet ut fra Brest og sendt via Skottland til Norge, der den 9. mai ble landsatt ved Harstad. Etter få dager ble den sendt til Narvik. Under slaget om Narvik gjorde Cykwas seg bemerket i kampene på Ankenesfjellet. Patruljen han deltok i falt i bakhold, men Cykwas reddet situasjonen ved å kaste håndgranater mot de tyske angriperne. I kampen ble Cykwas skadet i foten. Han ble evakuert til Storbritannia og fortsatte, tross skaden, sin tjeneste i de polske avdelingene i Skottland.

Landgangen i Normandie[rediger | rediger kilde]

Under den allierte landgangen i Normandie i juni 1944 tjenestegjorde Cykwas i 3. Infanteribrigade i 1. polske panserdivisjon. Han deltok i frigjøringen av Frankrike, deretter av Belgia og Nederland, for så å delta i erobringen av Tyskland. I april 1945 ble han overført til stabseskadronen i 1. Polske Korps. Han forble i tjeneste i Tyskland til han i april 1947 vendte tilbake til Storbritannia. I desember samme år ble han dimittert.

Etter verdenskrigen[rediger | rediger kilde]

De politiske omveltningene etter verdenskrigen gjorde det umulig for Cykwas å vende tilbake til sitt hjemsted i Ukraina, som nå var blitt en del av Sovjetunionen. Han bosatte seg i Skottland og skiftet navn til William Campbell.

Han ble også tildelt Deltagermedaljen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bratbak, Bjørn: «Ukrainer hedret med Krigskorset», Historie, nr. 4, 2006, s. 48–59
  2. ^ Bjørn Bratbak: The fate of some of the young Polish soldiers who participated in the battle in Norway and what happened to them after the end of II World War Arkivert 12. april 2016 hos Wayback Machine., International Historic Conference on Norwegian Campaign and Polish force’s participation, Nowy Sącz, June 5th 2010, s. 28, 30.
  3. ^ «Polish Order of the Virtuti Militari Recipients 1792-1992 - C | FEEFHS». feefhs.org. Besøkt 13. januar 2023.