Hopp til innhold

Wandsworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen refererer kun til byen Wandsworth. For det større området Wandsworth, se London Borough of Wandsworth.
Byens inngang.
Trær i byens park.
Inngang til jernbanestasjonen i Wandsworth

Wandsworth er en indre forstad på sørsiden av Themsen i sørvestlige London. Wandsworth har sitt navn fra elven Wandle som går sammen med Themsen ved Wandsworth. Området er identifisert i London-planen som en av 35 større sentra i Stor-London.[1]

Wandsworth nevnes i Dommedagsboken av 1086 som «Wandesorde» og «Wendelesorde». Dette betyr «inngjerding til (en mann ved navn) Waendel», hvis navn også er lånt til elven Wandle.[2] Området var den gang eid delvis av en William, sønn av Ansculf, og delvis av klosteret St Wandrille's Abbey. Dets aktiva som var listet i Dommedagsboken besto av 12 hider, med 5 og halv ploger og 22 akre av engmark, til en verdi av 9 pund.[3]

Den store franske dikteren Voltaire bodde her på 1700-tallet under sitt engelske eksil.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Siden til minst begynnelsen av 1500-tallet har Wandsworth tilbudt husrom til en sammenhengende bølge av innvandring, fra hollandske protestantiske metallarbeidere som flykter fra forfølgelse på 1590-tallet og til nyere østeuropeiske mennesker fra andre medlemsstater av EU.[4] En tilstrømming av franske hugenottiske flyktninger tidlig på 1600-tallet kan sees i mange lokale gatenavn. Det er en rekke av små og kostbare terrasserte hus (kjent lokalt som Tonsleys) bak Old York Road, det tidligere sentrum av gamle Wandsworth som stiger til et område av større, terrasserte hus langs vegene som er omgitt av West Side Wandsworth Common, Earlsfield Road og East Hill. I kontrast er den nedre delen av East Hill en samling av større terrasseblokker og rekkehus.

I henhold til en artikkel i avisen The Guardian i 2004: «Wandsworth har en større andel av mennesker hvis livsstil, livssyn og trender har formet tidsånden mer enn noe annet sted i Storbritannia. Wandsworth er med andre ord kulere enn noe annet sted i Britannia.»

I henhold til avisen Evening Standard er Wandsworth selve «hotspot» for de folkene i London som har inntekt over 100 000 pund.

I nærheten ligger Wandsworth fengsel, det største i London, og det nest største i Britannia etter Liverpool.

Wandsworth fengsel

Mellom bykjernen og elven ligger bryggeriet Young & Co's Ram Brewery i hjertet av Wandsworth. Tradisjonelt fatøl har vært produsert på dette stedet siden 1581, noe som gjør Ram Brewery til det eldste stedet i Britannia hvor øl har blitt brygget sammenhengende.

Kjente beboere[rediger | rediger kilde]

Nærmeste sted[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Londons borgermester (Februar 2008): «London Plan (Consolidated with Alterations since 2004)» Arkivert 2. juni 2010 hos Wayback Machine.. (PDF) Stor-Londons myndigheter.
  2. ^ Oxford Dictionary of British Place Names. Side 482.
  3. ^ Surrey Domesday Book Arkivert 15. juli 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ Time Out London for Londoners. London: Ebury Publishing. 2006. ISBN 978-1-904978-52-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]