Battersea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Battersea
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWandsworth
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
Kart
Battersea
51°27′50″N 0°10′04″V

Battersea er et sted i Wandsworth i sørvestlige London. Det ligger ved sørbredden av Themsen, med omkring 6 km av elven som sin nordgrense og 4,7 km sørvest for Charing Cross.

Historie[rediger | rediger kilde]

Battersea er en av de eldste nedtegnede stedsnavnene i London-området. Et angelsaksisk charter fra slutten av 600-tallet kommer en henvisningen til «Badrices ege», en øy i Themsen tilhørende en mann ved navn Badric.[1] Senere ble denne øya omtalt som Patrisey. Som med mange andre øyer i Themsen mudret elven igjen på landsiden, til dels hjulpet av drenering av myrlandskapet og det at sideelver ble lagt i rør. Det er ikke lenger mulig å se at deler av Battersea engang var en øy.

Sognekirken St Mary eksisterte ved 1157, skjønt selv om det fortsatt står en kirke ved dette navnet der, er det ingenting igjen av den opprinnelige strukturen.[1] Kirken er likevel det mest synlig sporet igjen etter landsbyen. William Blake giftet seg i denne kirken, og Benedict Arnold og hans kone og datter er gravlagt i krypten.

Battersea kraftstasjon er en stor bygning reist 1929–1939, etter design av Giles Gilbert Scott. Kraftstasjonen er særlig kjent fordi den ble avbildet, med en flyvende gris, på coveret til Pink Floyds album Animals.[2] Den er ikke lenger i bruk, men var pr. 2005 under ombygging for å bli underholdningssenter.

New Covent Garden Market er et stort frukt- og grønnsaksmarked. Det ble flyttet fra Covent Garden i 1974.

Battersea Park er en stor park lagt ut av James Pennethorne mellom 1846 og 1864. Den inneholder blant annet en dyrehage og London Peace Pagoda.

Clapham Junction er et moderne transport- og handelsentrum i det sørvestlige Battersea. London Heliport er byens travleste helikopterhavn. Den ligger ved Themsen, drøyt en halv kilometer fra Clapham Junction stasjon, som er en av Storbritannias travleste jernbanestasjoner. Mer enn 2000 tog passerer stasjonen hver dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Battersea, Wandsworth, Hidden London
  2. ^ ««Pink Floyd and Battersea Power Station»». Arkivert fra originalen 5. desember 2017. Besøkt 18. desember 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]