Battersea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Battersea
Battersea
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Wandsworth
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London

Battersea er et sted i Wandsworth, London. Det ligger ved sørbredden av Themsen, med omkring 6 km av elven som sin nordgrense.

Området har navn etter landsbyen Battersea, som opprinnelig lå på en øy i Themsen. Det mest synlig sporet etter landsbyen er St. Marias kirke. William Blake giftet seg i denne kirken, og Benedict Arnold og hans kone og datter er gravlagt i krypten. I angelsaksiske dokumenter nevnes stedet som Badric's Ey («Badrics øy»), og senere som Patrisey. Som med mange andre øyer i Themsen mudret elven igjen på landsiden, tildels hjulpet av drenering av myrlandskapet og det at sideelver ble lagt i rør. Det er ikke lenger mulig å se at deler av Battersea engang var en øy.

Battersea kraftstasjon er en stor bygning reist 1929–1939, etter design av Giles Gilbert Scott. Kraftstasjonen er særlig kjent fordi den ble avbildet, med en flyvende gris, på coveret til Pink Floyds album Animals. Den er ikke lenger i bruk, men var pr. 2005 under ombygging for å bli underholdningssenter.

New Covent Garden Market er et stort frukt- og grønnsaksmarked. Det ble flyttet fra Covent Garden i 1974.

Battersea Park er en stor park lagt ut av James Pennethorne mellom 1846 og 1864. Den inneholder blant annet en dyrehage og London Peace Pagoda.

Clapham Junction er et moderne transport- og handelsentrum i det sørvestlige Battersea. London Heliport er byens travleste helikopterhavn. Den ligger ved Themsen, drøyt en halv kilometer fra Clapham Junction stasjon, som er en av Storbritannias travleste jernbanestasjoner. Mer enn 2000 tog passerer stasjonen hver dag.