Hopp til innhold

Wanderer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wanderer
Org.formAksjeselskap
BransjeKjøretøyindustri, sykkelindustri, produksjon av sykler og invalidevogner, fabrikant av motorkjøretøyer, produksjon av motorsykler, produksjon av kontormaskiner og utstyr (unntatt datamaskiner og tilleggsutstyr), machinery industry and plant construction, kjøretøyskonstruksjon
Etablert1885
Opphørt 1945
MorselskapAuto Union[1]
HovedkontorAugsburg
Schönau (Tyskland)
LandDet tyske keiserrike
Nettstedwww.wanderer.de
Kart
Wanderer
50°49′14″N 12°52′59″Ø
Wandererfabrikken (1920)

Wanderer var en tysk produsent av blant annet biler og sykler, grunnlagt 26. februar 1885 av Johann Baptist Winklhofer og Richard Adolf Jaenicke. Det hele startet som en sykkelforretning, men utviklet seg til en fabrikk som laget flere produkter, bl.a. Continental skrivemaskiner og ulike verktøymaskiner. Wanderernavnets historie: 26. februar 1885: Etablerte firmaet "Chemnitzer-Velociped-Depot Winklhofer & Jaenicke". 4. januar 1887: Wanderer ble tat ti bruk som navnet på selskapets sykler. 5. mai 1896: Firmaet "Winklhofer & Jaenicke, Schönau/Chemnitz" skifter navn til WANDERER Fahrradwerke AG.

Den første Wanderer motorsykkelen kom i 1902, og i 1905 den første prototypen på en bil. I 1907 kom en bil til. Fabrikken skiftet nå navn til Wanderer-Werke. Wanderer betyr «vandrer» eller «omstreifer», deres første logo var et våpenskjold med en stupende svale i og med firmagrunnleggernes navn på toppen, men dette var før de bygde biler, kun sykler.

Wanderer stilte ut sine motorsykler på bilutstillingen på Akershus 1909 gjennom Hans Erichsens Sportsforretning på Lilletorget. Bertel O. Steen sikret seg fra 1934 også agenturet for Wanderer som da hadde ligget 11 år i dvale her hjemme. Det ble aldri noen produksjon av disse første bilene, men i 1911 presenterte de Wanderer «Puppchen», den første riktige bilen fra Wanderer.

I 1932 ledet den saksiske delstatsbanken de fire merkene Audi, DKW, Horch og Wanderer sammen i konsernet Auto Union. Av Auto Unions fire merker ble Audi profilert som individualistmerket. Det kom tilbake på markedet i 1933, kombinerte DKWs forhjulstrekk med Wandererkomponenter, og ble bare bygget i små serier. I 1938/39 ble disse modellene fjernet til fordel for en mer konvensjonell, Horch-konstruert bil med bakhjulstrekk og Audi-emblem.

Både bil- og motorsykkelproduksjon opphørte i 1942. Etter andre verdenskrig havnet fabrikkene i øst-sonen og merket Wanderer forsvant.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pressearchiv 20. Jahrhundert, oppført som Wanderer-Werke vorm. Winklhofer & Jaenicke AG, Pressearchiv 20. Jahrhundert mappe-ID co/024424, besøkt 1. juli 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]