Wanda Wiłkomirska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wanda Wiłkomirska

Wanda Wiłkomirska (født 11. januar 1929 i Warszawa) er en verdensberømt polsk fiolinist og pedagog.

Hun begynte å spille fiolin i en alder av 5 år, og hennes første lærer var hennes far Alfred Wiłkomirski. I 1947 fullførte hun studiene ved Musikkhøyskolen i Łódź hos Irena Dubiska, og fra 1949 var hun elev hos Ede Zathureczky ved musikkakademiet i Budapest. Hennes pedagoger var også Eugenia Umińska og Tadeusz Wroński i Warszawa samt Henryk Szeryng i Paris.

Hun er prisvinner av fire internasjonale konkurranser: i Genève (1946), Budapest (1949), Den Internasjonale Johann Sebastian Bach-Konkurranse i Leipzig (1950) og Henryk Wieniawski internasjonale fiolinkonkurranse i Poznań (1952). Etter sin storslagne debut i USA (1961) begynte hennes store internasjonale karriere. I 1983 ble hun professor ved Hochschule für Musikk Mannheim i Heidelberg. I 22 år var hun solist i Filharmonia Narodowa i Warszawa, og fulgte orkesteret med på omfattende konsertreiser. Hun ble også bedt på turné av andre polske og utenlandske orkestrer. Hun har konsertert på alle kontinenter, og spilt med verdens fremste orkestrer ledet av blant annet Otto Klemperer, Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini eller John Barbirolli.

Wanda Wiłkomirska regnes som en av de fremste fiolinister av det 20. århundre, og har mottatt en rekke priser. Hun spiller på en Petrus Guarnerius fra 1734 (Venezia).