Henryk Szeryng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henryk Szeryng
Født22. sep. 1918[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Żelazowa Wola[5]
Død3. mars 1988[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (69 år)
Kassel[5]
BeskjeftigelseFiolinist Rediger på Wikidata
NasjonalitetPolen
Utmerkelser
15 oppføringer
Offiser av Æreslegionen (1983)
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (1975)
Offiser av Kroneordenen (1976)
Kommandør av Alfons X den klokes orden (1971)
Kommandør av Den hellige Carls orden (1985)
Kommandørkors av Ordenen Polonia Restituta (1956)
Kommandør av Finlands løves orden (1966)
Grammy Award for Best Chamber Music Performance (1975)
Grammy Award for Best Chamber Music Performance (1976)
Fortjenstkorset i gull
Offiser av Ordenen Polonia Restituta
Offiser av Ordre des Arts et des Lettres
Polens orden for kulturelle fortjenster
Sibelius Medal
Ridder av ordenen Polonia Restituta

Henryk Szeryng (født 22. september 1918 i Żelazowa Wola, død 3. mars 1988 i Kassel) var en polsk fiolinist og hadde utdanning som komponist, og en av det 20. århundres største personligheter innen den utøvde fiolinmusikk.

Hans spill og innstilling til musikken har gjort ham til en av de fremste og mest kjente fiolinister av det 20. århundre, på lik linje med blant andre Jascha Heifetz og David Oistrach.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans mor gav ham først klaverundervisning i hjemmet, men det viste seg snart at han foretrakk fiolin. Bronisław Huberman hørrte ham og anbefalte at han ble sendt for utdannelse hos Carl Flesch til Berlin. Der var han årene 1928–32.

Deretter dro han til Paris og studerte hos Jaques Thibaud.

Fiolinist[rediger | rediger kilde]

Han skapte sensasjon da han som syttenåring debuterte i Warszawa i 1933 med Johannes Brahms’ fiolinkonsert, og konserterte i mange europeiske byer som București, Wien eller Paris, til stor anerkjennelse blant publikum og kritikere. Fra 1933 til 1939 studerte han i Paris hos den kjente komponisten og pedagogen Nadia Boulanger, og under andre verdenskrig engasjerte han seg mot den tyske okkupasjonen.

Han spilte konserter for de alliertes tropper over hele verden og jobbet som tolk for den polske eksilregjeringen, idet han snakket flytende på syv språk. Han jobbet blant annet for den polske generalen Władysław Sikorski under hans misjon i Mexico. Etter en av konsertene han gav der fikk han tilbud om å overta strykermusikkavdelingen på universitetet i Mexico by. Han takket ja til stillingen, mottok meksikansk statsborgerskap i 1946, og konsentrerte seg fullstendig om pedagogikken, helt til Artur Rubinstein overtalte ham til å gjenoppta konserteringen.

I 1954 debuterte han så i New York med enorm suksess, og dro på omfattende konsertreiser helt til slutten av sitt liv. Til tross for intensiv konsertering holdt han ikke opp med undervisningen på universitetet i Mexico by.

Henryk Szeryng var allsidig utdannet (han studerte musikologi, eldre historie, musikkteori, litteratur- og teaterhistorie), og hadde over 40 fiolinkonserter i sitt repertoar. Han spilte inn mange plater, og mottok flere ganger Grand Prix du Disque – den høyeste utmerkelsen for kvalitet og interpretasjon. Szeryng spilte med verdens mest kjente orkestrer og dirigenter over hele verden, og understrekte ofte sine bånd til Polen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Henryk-Szeryng, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000011697, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.33618.1[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]