Vredens druer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmatiseringen av boken, se Vredens druer (film)
Vredens druer
The Grapes of Wrath
Dust Storm Texas 1935.jpg
Forfatter(e)John Steinbeck
Språkengelsk
Sjangerroman
Utgitt1939
OversetterArthur Omre
ISBN 82-525-4787-7

Vredens druer er en roman fra 1939 av den amerikanske forfatteren John Steinbeck. Romanen vant Pulitzerprisen i 1940. En populær filmversjon av boken ble laget i 1940, med Henry Fonda i hovedrollen som Tom Joad, og regissert av John Ford.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien foregår i depresjonsårene, og forteller historien til en familie av okies, landbruksarbeidere fra Oklahoma som blir drevet fra gården av tørke under den økologiske katastrofen Dust Bowl og tvunget til å flytte vestover. Romanen beskriver i detalj situasjonen for amerikanske jordbrukere og landarbeidere og viser til kooperative løsninger på problemene med industrialisering.

Om romanens oppbygning[rediger | rediger kilde]

Boken skifter mellom et episk og et reflekterende nivå gjennom regelmessig skifte av genre; annethvert kapittel er fortellende, og annethvert er essayistisk reflekterende, her vist ved åpningen fra to etterfølgende kapitler.

Kapittel XXI: Det vandrende, søkende folket ble nomader. De familiene som hadde oppholdt livet og hadde dødd på firti acres, hadde levd godt eller hadde sultet av grøden på det lille jordstykket, eide nå hele Vesten å streife rundt i. Og de fartet rundt og de søkte arbeid. Og storveiene var menneskestrømmer, og grøftekantene var rekker med mennesker.
Kapittel XXII: Det var sent da Tom kjørte på en landevei og så etter campingplassen ved Weedpatch.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Romanen regnes som et hovedverk i amerikansk litteratur, og var sterkt medvirkende til at Steinbeck fikk Nobels litteraturpris i 1962.

Romanen har også vært til inspirasjon for flere band og musikere som Bruce Springsteen, Pink Floyd, Bad Religion og Camel. Førstnevnte ga ut albumet The Ghost of Tom Joad i 1995, inspirert av romanen, hvis hovedperson kalles Tom Joad. Sistnevnte band ga ut et konseptalbum basert på hele romanen i 1991 under navnet Dust and Dreams.

Se også[rediger | rediger kilde]