Vredens druer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmatiseringen av boken, se Vredens druer (film)
Vredens druer
orig. The Grapes of Wrath
The Grapes of Wrath (1939 1st ed cover).jpg
Forfatter(e)John Steinbeck
SpråkEngelsk
Sjangerroman
Utgitt1939
Oversetter(e)Arthur Omre

Vredens druer er en roman fra 1939 av den amerikanske forfatteren John Steinbeck. Romanen vant Pulitzerprisen i 1940. Filmen Vredens druer (1940) er basert på boka; den har Henry Fonda i hovedrollen som Tom Joad, og er regissert av John Ford.

Migranter på vei mot California.

Historien foregår i depresjonsårene, og forteller historien til en familie av okies, landbruksarbeidere fra Oklahoma som blir drevet fra gården av tørke under den økologiske katastrofen Dust Bowl og tvunget til å flytte vestover. Romanen beskriver i detalj situasjonen for amerikanske jordbrukere og landarbeidere og viser til kooperative løsninger på problemene med industrialisering.[1][2] Arthur Rothsteins fotografi fra Dust Bowl var trolig en inspirasjon til Steinbecks roman Vredens druer; Steinbeck reiste ikke selv til Oklahoma og baserte beskrivelsen på andres reportasjer og fotografier.[3]

Romanens struktur[rediger | rediger kilde]

Boken skifter mellom et episk og et reflekterende nivå gjennom regelmessig skifte av genre; annethvert kapittel er fortellende, og annethvert er essayistisk reflekterende, her vist ved åpningen fra to etterfølgende kapitler.

Kapittel XXI: Det vandrende, søkende folket ble nomader. De familiene som hadde oppholdt livet og hadde dødd på firti acres, hadde levd godt eller hadde sultet av grøden på det lille jordstykket, eide nå hele Vesten å streife rundt i. Og de fartet rundt og de søkte arbeid. Og storveiene var menneskestrømmer, og grøftekantene var rekker med mennesker.
Kapittel XXII: Det var sent da Tom kjørte på en landevei og så etter campingplassen ved Weedpatch.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Familie forlater Sør-Dakota for å reise mot vest, 1936.

Romanen regnes som et hovedverk i amerikansk litteratur, og var medvirkende til at Steinbeck fikk Nobels litteraturpris i 1962.

Romanen har også vært til inspirasjon for flere band og musikere som Bruce Springsteen, Pink Floyd, Bad Religion og Camel. Springsteen ga ut sangen «The Ghost of Tom Joad» og albumet The Ghost of Tom Joad (album) i 1995, inspirert av romanen, og av Woody Guthries sang «Tom Joad» (1940). Camel ga ut et konseptalbum basert på hele romanen i 1991 under navnet Dust and Dreams.

Romanen inngår også i klassikerutvalg som Århundrets 100 bøker ifølge Le Monde og Århundrets Bibliotek.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Evensberget. Litterært leksikon. Stenersen, 2000. ISBN 82-7201-261-8
  2. ^ Neils Chr. Lindtner. «Amerikansk litteratur». I: Verdens litteraturhistorie; bind 11; mellomkrigstiden. Redigert av Edvard Beyer mfl. Cappelen, 1974
  3. ^ Swensen, J. R. (2015). Picturing Migrants: The Grapes of Wrath and New Deal Documentary Photography (Vol. 18). University of Oklahoma Press.