Vormedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vormedal
Vormedal
59°23'N, 5°17'E
LandNorge Norge
KommuneKarmøy
Postnummer5545 Vormedal

Vormedal er et tettsted som ligger i Karmøy kommune rett sør for Haugesund, ofte kalt Fastlands-Karmøy. Tettstedet defineres som en del av tettstedet Haugesund, men var i 2013-2014 utskilt som eget tettsted etter innføring av nye metoder i SSB..

Historie[rediger | rediger kilde]

Gården Vormedal (gårdsnummer 124) lå opprinnelig under prestegården på Avaldsnes, og utgjorde den ene enden av den gamle kirkeveien som gikk fra Aksnes i øst til Vormedal i vest og forbandt henholdsvis Førresfjorden med Karmsundet, hvor det var mulig å ta båt over til Avaldsnes kirke. Kirkeveien ble åpnet i 1864 etter 12 år med undersøkelser og planlegging, og var svært viktig for kirkegjengere i området helt frem til Førresfjorden kirke åpnet i 1893.[1] Etter dette ble den gradvis mindre viktig; Tuastadveien (idag Gamle Tuastadvei) mellom Snik og Røyksund ble åpnet rundt 1893, og forbandt Røyksund, Snik og Vormedal. Spannevegen ble åpnet en gang like over århundreskiftet, og ble en viktig forbindelse mellom Røyksund og Haugesund, via Aksnes og Spanne, og gjorde en del av trafikken som tidligere måtte gå via sjøveien eller Vormedal overflødig.

Vormedal i dag[rediger | rediger kilde]

Idag har FMC BioPolymer en fabrikk på Vormedal i nærheten av det gamle møllebruket, hvor de blant annet produserer Alginat til bruk i legemiddelindustrien.

Vormedal har den eneste ungdomsskolen på Fastlands-Karmøy, som dekker Moksheim, Norheim, Kolnes, Spanne, Tuestad og Røyksund. Mykje skole, som sto ferdig i 2008 dekker Vormedal, Moksheim og Snik, og også Tuastad, Røyksund og Fosen etter nedleggelsen av Tuastad skole i 2012.

Vormedal har idag en av to brannstasjoner på Fastlands-Karmøy og er bemannet av frivillige mannskaper. Det er usikkert om denne vil bli værende på Vormedal,[2] til tross for at den historisk har hatt en viktig plassering i tilfeller hvor stor kø eller ulykker i forbindelse med Karmsundsbrua har gjort fremkommeligheten vanskelig. Plassert like i nærheten av brannstasjonen finner man også et grendehus, Kiwi-butikk, treningssenter og en frisør, med tilhørende bussholdeplasser med forbindelse mot Oasen storsenterNorheim samt Snik og Røyksund. Rundt Vormedal finnes det flere turområder, blant annet lysløype gjennom Norheimskogen og Moksheimskogen, i tillegg til gamleveien fra Snik til Røyksund, kirkeveien, samt løyper rundt Vormedalsvannet og Tuestadvannet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°21′25″N 005°19′31″Ø