Vormedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vormedal
Vormedal
Land Norge Norge
Kommune Karmøy
Postnummer 5545 Vormedal

Vormedal er et tettsted som ligger i Karmøy kommune rett sør for Haugesund, ofte kalt fastlands-Karmøy. Tettstedet ble tidligere definert som en del av tettstedet Haugesund, men ble i 2013 utskilt som eget tettsted etter innføring av nye metoder i SSB. Tettstedet hadde 2 738[1] innbyggere per 1. januar 2014.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gården Vormedal (gårdsnummer 124) lå opprinnelig under prestegården på Avaldsnes, og utgjorde den ene enden av den gamle kirkeveien som gikk fra Aksnes i øst til Vormedal i vest og forbandt henholdsvis Førresfjorden med Karmsundet, hvor det var mulig å ta båt over til Avaldsnes kirke. Kirkeveien ble åpnet i 1864 etter 12 år med undersøkelser og planlegging, og var svært viktig for kirkegjengere i området helt frem til Førresfjorden kirke åpnet i 1893.[2] Etter dette ble den gradvis mindre viktig; Tuastadveien (idag Gamle Tuastadvei) mellom Snik og Røyksund ble åpnet rundt 1893, og forbandt Røyksund, Snik og Vormedal. Spannevegen ble åpnet en gang like over århundreskiftet, og ble en viktig forbindelse mellom Røyksund og Haugesund, via Aksnes og Spanne, og gjorde en del av trafikken som tidligere måtte gå via sjøveien eller Vormedal overflødig.

Vormedal i dag[rediger | rediger kilde]

Idag har FMC BioPolymer en fabrikk på Vormedal i nærheten av det gamle møllebruket, hvor de blant annet produserer Alginat til bruk i legemiddelindustrien.

Vormedal har den eneste ungdomsskolen på Fastlands-Karmøy, som dekker Moksheim, Norheim, Kolnes, Spanne, Tuestad og Røyksund. Mykje skole, som sto ferdig i 2008 dekker Vormedal, Moksheim og Snik, og også Tuastad, Røyksund og Fosen etter nedleggelsen av Tuastad skole i 2012.

Vormedal har idag en av to brannstasjoner på fastlands-Karmøy og er bemannet av frivillige mannskaper. Det er usikkert om denne vil bli værende på Vormedal,[3] til tross for at den historisk har hatt en viktig plassering i tilfeller hvor stor kø eller ulykker i forbindelse med Karmsundsbrua har gjort fremkommeligheten vanskelig. Plassert like i nærheten av brannstasjonen finner man også et grendehus, Kiwi-butikk, treningssenter og en frisør, med tilhørende bussholdeplasser med forbindelse mot OasenNorheim samt Snik og Røyksund. Rundt Vormedal finnes det flere turområder, blant annet lysløype gjennom Norheimskogen og Moksheimskogen, i tillegg til gamleveien fra Snik til Røyksund, kirkeveien, samt løyper rundt Vormedalsvannet og Tuestadvannet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 
  2. ^ FrØ-Bladet, nr. 3 2006.
  3. ^ http://www.h-avis.no/nyheter/vil-legge-ned-brannstasjoner-1.6651091

Koordinater: 59°21′25″N 005°19′31″Ø