DuPont

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DuPont
DuPont logo.svg
Org.formBørsnotert selskap
BransjeKjemisk industri
Etablertjuli 1802
Datterselskap
16 oppføringer
Danisco, Pioneer Hi-Bred, DuPont Canada, DuPont Deutschland, DuPont Australia, DuPont Brazil, DuPont Japan, DuPont Italy, DuPont Denmark, DuPont Netherlands, DuPont Finland, DuPont Hong Kong, DuPont (United Kingdom), Dow Chemical Company (20172019), DuPont (France), Invista (20032004)Rediger på Wikidata
Eierandel i
12 oppføringer
Danisco, Cordura, Conoco, Tyvek, Pioneer Hi-Bred, Lycra, Nomex, Solae, DuPont Building, Taslanizing, Orlon, SupplexRediger på Wikidata
Hovedkontor Wilmington, GenèveRediger på Wikidata
LandUSA
Produkt(er) Polytetrafluoreten, KevlarRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Éleuthère Irénée du Pont
Styreleder Charles O. Holliday (19992009)Rediger på Wikidata
Adm. dir. Charles O. Holliday (19982009)Rediger på Wikidata
Antall ansatte98 000[1] (2020)
Resultat3 040 000 000 (2010)[2]
Nettsted Offisielt nettsted (en)

DuPont
39°44′44″N 75°32′52″V

DuPont NYSEDDPRA, NYSEDDPRB, NYSEDD (egentlig: E. I. du Pont de Nemours and Company) er et amerikansk selskap som startet sin virksomhet i juli 1802. Den første fabrikken lå ved Brandywine Creek, nær Wilmington i Delaware og produserte krutt.

I dag er DuPont verdens nest største selskap innen kjemikalier (etter BASF) når det gjelder kapitalisert verdi og tredje størst når det gjelder omsetning (etter BASF og Dow Chemical).

På 1900-tallet ledet DuPont polymerrevolusjonen og utviklet en rekke svært vellykkede materialer som f.eks Vespel, neoprene, nylon, Corian, Teflon, mylar, kevlar, M5-fiber, Nomes og Tyvek.

DuPont har også hatt et omfattende engasjement i kjøle- og fryseteknologi og utviklet og produserte freongass (CFC) og senere mer miljøvennlige kjølemedier. DuPont har også utviklet syntetiske pigmenter, maling og lakk.

DuPonts suksess karakteriseres av at en rekke av selskapets varemerker er gått over til å bli generiske eller kjemiske betegnelser på det aktuelle materialet. Eksempler på dette er nylon og neoprene. Svært mange av selskapets varemerker er alment kjent i svært mange land, f.eks Teflon, Lycra, Mylar og Kevlar.

Historie[rediger | rediger kilde]

DuPonts grunnlegger het Eleuthère Irénée du Pont. Han startet selskapet to år etter at han og familien hadde forlatt Frankrike for å unnslippe revolusjonen. Han så et marked innen kruttproduksjon siden Nord-Amerika lå bak Europa på dette feltet. Selskapet vokste raskt og midt på 1800-tallet var DuPont den største leverandør av krutt til de militære styrker i USA. Selskapet leverte halvparten av kruttet som ble brukt av unionsstyrkene under borgerkrigen.

DuPonts virksomhet utviklet seg og selskapet startet produksjon av dynamitt og røyksvakt krutt. I 1902 døde Eugene du Pont som da ledet selskapet, og hans gjenværende partnere solgte selskapet til tre oldebarn av grunnleggeren Eleuthère du Pont.

Selskapet kjøpte deretter opp en rekke mindre kjemiske selskap og i 1912 førte dette til en kritisk gransking i forhold til Shermans antitrustlover (fra 1890). En rettslig avgjørelse fastslo at selskapets dominerende posisjon innen eksplosiver representerte et monopol og at virksomheten måtte deles og få andre eiere. Rettsavgjørelsen førte til at deler av DuPont ble solgt til to nyopprettede selskaper.

DuPont etablerte to av de første industrielle laboratorier i USA hvor det ble arbeidet med cellulosekjemi, maling og andre ikke-eksplosive produkter. DuPonts sentrale utviklingsavdeling ble etablert på andre siden av elven ved den opprinnelige kruttfabrikken.

I 1914 investerte Pierre S. du Pont i den blomstrende bilindustrien ved et aksjekjøp i General Motors (GM). Året etter ble han bedt om å ta en styreplass i GM og han ble senere styreformann. DuPont trådte til noe senere da markedsutviklingen skapte problemer for GM og kjøpte aksjer for USD25 mill. I 1920 ble Pierre S. du Pont utnevnt til sjef for GM. Under hans ledelse ble selskapet utviklet til verdens største bilprodusent. Brødrene E.Paul og Francis DuPont overtok aksjemajoriteten hos motorsykkelprodusenten Indian i 1928. E.Paul DuPont ble styreleder i selskapet, helt til han solgte aksjene i 1945.

I 1920-årene hadde DuPont fokus på utvikling av materialer, og i 1928 ble Wallace Carothers ansatt for å arbeide med polymerer. Carothers oppdaget neoprene, den første syntetiske gummi, superpolymer, den første polyester – og i 1935 nylon. Lucite og Teflon ble oppdaget noen år senere.

Selskapet var en viktig leverandør av krigsmateriell både i første og andre verdenskrig. DuPont deltok også i Manhattan Project fra 1943 som tok sikte på å utvikle, bygge og operere Hanfordanlegget for produksjon av plutonium og Savannah fabrikken i Sør-Carolina.

Etter krigen fortsatte utviklingen av nye materialer, og dette resulterte i mylar, dacron, orlon og Lycra på 1950-tallet og Tyvek, Nomex, Qiana, Corfam og Corian på 1960-tallet. Materialer fra DuPont har vært en forutsetning for en vellykket gjennomføring av Apolloprogrammet.

I 1957, ble det på nytt gransking av DuPont eierposisjoner, denne gang i forhold til de claytonske antitrustlover (fra 1914), og DuPont ble pålagt å avhende aksjeposten i GM.

I 1981 kjøpet DuPont olje- og gasselskapet Conoco for å sikre tilgangen på petroleumbaserte råvarer til produksjon av fibre og plast. Conoco ble solgt igjen i 1999 og Conoco fusjonet med Phillips. DuPonts råvarefokus ble samtidig lagt om fra det fossile til det plantebaserte.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

I dag er DuPont er selskap med verdensomspennende virksomhet og 60 000 medarbeidere. Tekstildelen ble solgt i 2004 og enkelte av DuPonts best kjente varemerker som Lycra, Dacron, Orlon og nylon eies nå av Koch Industries. Virksomheten drives nå med en femdelt plattform: Elektronikk og kommunikasjonsteknologi, sikkerhet og beskyttelse, høyytelsesmaterialer, lakk, farge og overflatebehandlingsteknologier, landbruk og ernæring.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]