Fastlands-Karmøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norheim gamle gravlund ligger på Fastlands-Karmøy like ved Karmsundbrua.

Fastlands-Karmøy er den delen av Karmøy kommune som ligger på fastlandet. Det består av Moksheim, Norheim, Spanne, Vormedal, Kolnes og Røyksund/Fosen.

Opprinnelige grenser mellom gårdene i Avaldsnes kommune

Historikk[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn gjort på blant annet Tuastad viser at det har bodd mennesker her i over 6000 år. Flere av gårdsområdene ble antakeligvis ryddet og tatt i bruk tidlig i folkevandringstiden, og for flere av brukene finnes det dokumentasjon på hvem som har bodd på stedet så langt tilbake som tidlig 1500-tall.[1]

Før Karmøy kommune ble opprettet i dagens form, var størsteparten av det som i dag utgjør Fastlands-Karmøy en del av Avaldsnes og Torvastad kommuner. I 1965 ble det imidlertid bestemt at kommunene på Karmøy skulle slås sammen, og dagens kommunegrenser ble etablert[2]. Dette medførte blant annet at noen av gårdene som lå helt øst i Avaldsnes kommune ble gitt til Tysvær, mens resten ble en del av Karmøy.[1] Fornminne de fem dårlige jomfruer står på Fastlands-Karmøy rett under Karmsund bru.

Det bor mellom 8000 og 9000 mennesker på Fastlands-Karmøy. Fastlands-Karmøy har landgrense til Haugesund kommune i nord, Tysvær kommune i nord og øst, i tillegg til sjøgrense i sør mot Bokn kommune. Karmsundet skiller Fastlands-Karmøy fra øya Karmøy i vest. Fastlands-Karmøy har det nest største kjøpesenteret på Haugalandet både når det gjelder omsetning og areal, Oasen storsenter. Det er bare slått av Amanda Storsenter som ligger i Haugesund.

Karmøy badmintonklubb, Karmøy svømmeklubb, SK Nord, Karmøy golfklubb og Kolnes IL er alle idrettslag som holder til på Fastlands-Karmøy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lillehammer, Arnvid (1993): "Bygdebok for Karmøy: Avaldsnes II"
  2. ^ Forskrift om kommunesammenslåing, Torvastad, Avaldsnes, Stagaland, Åkra, Skudenes, Kopervik og Skudeneshavn kommuner, Rogaland.
geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)