Den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Українська Православна Церква в Канаді (ukrainsk)
Ukrainian Orthodox Church of Canada (engelsk)
L'Église orthodoxe ukrainienne du Canada (fransk)
Den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada
Українська Православна Церква в Канаді (ukrainsk) Ukrainian Orthodox Church of Canada (engelsk) L'Église orthodoxe ukrainienne du Canada (fransk)
Den hellige Vladimirs kirke i Calgary
Hovedgrenden ortodokse kirke
Grunnlagt1918
Utgått fraDen ukrainsk-katolske kirke / den russisk-ortodokse kirke
Antall medlemmer130 000

Den ukrainsk-katolske kirke i Canada er en autonom ortodoks kirke i Canada, som er under den økumeniske patriarkens overhøyhet. Kirka består av tre eparkier (bispedømmer) og omfatter mesteparten av den ukrainske diasporaen i Canada. Kirkas leder er erkebiskopen av Winnipeg og metropolitten av Canada, Yurij Kalistchuk (siden 2010).

Kirkas tre eparkier er

 • Det sentrale eparki, leda av erkebiskopen av Winnipeg og metropolitten av Canada (til tider supplert av en hjelpebiskop med tittelen biskop av Saskatoon)
 • Det østlige eparki, leda av biskopen av Toronto og Øst-Canada (til tider supplert av en hjelpebiskop med tittelen biskop av Montréal)
 • Det vestlige eparki, leda av biskopen av Edmonton og Vest-Canada (til tider supplert av en hjelpebiskop med tittelen biskop av Vancouver)

I tillegg har den ukrainske autokefale ortodokse kirke utnevnt en egen biskop av Toronto, Ohio og hele Canada. Dette eparkiet er ikke i kommunion med den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ukrainerne som emigrerte til Canada rundt forrige århundreskifte (19./20. årh.) hørte hovedsakelig til to ulike kristne konfesjoner: den ukrainsk-katolske kirke (Vest-Ukraina) og den russisk-ortodokse kirke (Øst-Ukraina). Blant begge diaspora-samfunnene oppstod det etter hvert misnøye med moderkirkene: blant ukrainsk-katolikker fordi den katolske kirke i Canada ikke ville tillate gifte prester; blant de ortodokse fordi den russisk-ortodokse kirke i Nord-Amerika ikke tillot gudstjenester på ukrainsk. Kristne fra begge kirker møttes i et felles kirkemøte i Saskatoon i 1918 og bestemte seg der for å grunnlegge den ukrainske gresk-ortodokse kirke i Canada. Siden ingen av medlemmene var bispeviet, fikk kirke til slutt hjelp av den antiokensk-ortodokse erkebiskopen Germanos Shehadi i USA, som var villig til å overta ledelsen av den nye kirka.

I årene 1924 til 1946 ble kirka leda av John Teodorovych, som nettopp hadde emigrert fra Ukraina, der han hadde blitt utnevnt til biskop av den ukrainske autokefale ortodokse kirke. John var blitt leder for den ukrainsk-ortodokse kirke i USA, men besøkte de canadiske menighetene en gang i året. Også den neste lederen, Mstyslav Skrypnyk, var opprinnelig biskop av den ukrainske autokefale ortodokse kirke. Etter hans avgang måtte kirka vende seg til den ukrainske autokefale ortodokse kirke i Vest-Europa for hjelp, som sendte flere biskoper til Canada. Det østlige eparki ble oppretta i 1951, Det vestlige eparki i 1959.

Etter forhandlinger med den ortodokse kirke i Konstantinopel aksepterte kirka i 1990 den økumeniske patriarkens overhøyhet. Kirka ble dermed en autonom delkirke i Konstaninopel-patriarkatet. Samtidig skifta den navn fra den ukrainske gresk-ortodokse kirke i Canada til den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada. I motsetning til den ukrainske autokefale ortodokse kirke i hjemlandet Ukraina er den canadiske kirka dermed i kommunion med de øvrige ortodokse kirkene.

Metropolitter[rediger | rediger kilde]

 • Germanos Shehadi [Antioch O C N-Am] (1919–1924)
 • John Teodorovych [UAOC / UOC-USA] (1924–1946)
 • Mstyslav Skrypnyk (1947–1949)
 • Ilarion Ohienko (1951–1972)
 • Michael Khoroshy (1972–1975)
 • Andrew Metiuk (1975–1985)
 • Wasyly Fedak (1985–2005)
 • John Stinka (2005–2010)
 • Yurij Kalistchuk (2010–)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]