Volds- og konfliktforebyggende tjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Volds- og konfliktforebyggende tjeneste (eller VOKT), er en sammenslåing av Kameratstøtten og ByPass, dette er siviltjenestens viktigste satsingsområde og er i praksis en sentral for utplassering av sivilarbeidere på steder der unge samles: gjerne skoler, ungdomsklubber og kultursentere, men også andre problematiske områder som de sentrumsnære delene av Akerselva i Oslo. VOKT-arbeidere skal forebygge vold og kriminalitet og deres hovedmålsetning er å være konfliktdempende, og de skal skape et positivt miljø. Fordi rekrutteringen av VOKT-arbeidere skjer blant sivilarbeidere, er det kun menn i denne tjenestem.

VOKT-arbeiderens tilstedeværelse skal være hovedoppgaven i tjenesten. VOKT-arbeideren skal avdekke og forebygge mobbing, vold og konflikter i ungdomsmiljøet. I tillegg skal han arbeide aktivt med holdningsskapende arbeid, der han går foran som en rollemodell som kan sette tydelige grenser mot mobbing, vold, konflikter, kriminalitet, rasisme og rus. En VOKT-arbeider kan også rekvireres til å foreta enklere tilsyn eller være til stede i akuttsituasjoner som er kompliserte og trenger hurtig inngripen.

Tiltaket ble i 2003 evaluert av Møreforskning Molde AS, med underveis- og sluttevaluering. Oppdragsgiverne (skoler, fritidsarenaer et cetera), VOKT-arbeiderne og målgruppen (ungdommer) var med i undersøkelsen. Evalueringen konkluderte med at det var høy grad av måloppnåelse. Dette regnes derfor som et adekvat og rimelig tiltak for å hindre og forebygge vold, konflikter og mobbing i ungdomsmiljøene. Det var positive erfaringer både blant oppdragsgivere og vernepliktige, og de vernepliktige ungdommene opplevde erfaringen personlig utviklende.

VOKT blir også tidvis omtalt som Volds- og konfliktforebyggende tiltak blant unge, men dette er mer en oppsummerende beskrivelse enn et navn. Det virker som benevnelsen avhenger av hvilket perspektiv man har til tjenesten/tiltaket. Sivilarbeidere og siviladministrasjonen refererer til VOKT som tjeneste mens skoler, klubber og politi gjerne omtaler det som et tiltak.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Forebyggingstiltak.no, Tiltaksbasen for forebygging, Presentasjon av VOKT som tiltak, skrevet av Annhild Viken Sunde
  • utdanningsetaten.oslo.kommune.no: Rundskriv nr 4 /2004, vedrørende politianmeldelser, påtalebegjæring og taushetsplikt m.v. ved lovbrudd i skolesammenheng, henvisning til at VOKT Oslo kan rekvireres, doc

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]