Voksenkollveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Voksenkollveien
Kragstøtten står ved et velkjent utsiktspunkt i Voksenkollveien.
Basisdata
NavnVoksenkollveien (2A138)
LandNorge
StrøkVoksenåsen
BydelVestre Aker
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1894
TilstøtendeHolmenkollveien, Thorleif Haugs vei, Hospitsveien, Åsbrekka, Lysebuveien, Tomm Murstadbakken, Ullveien, Øvreseterveien

Kart
Voksenkollveien
59°58′21″N 10°39′20″Ø

Voksenkollveien (7A–61, 2A–138) er en vei i Voksenåsen i bydel Vestre Aker i Oslo. Den tar av vestover fra Holmenkollveien nord for Holmenkollbakken og tar en stor runde rundt åsen før den ender i Holmenkollveien igjen nordøst for platået, nær Frognerseteren.

Dette er altså å regne for en slags ringvei rundt Voksenåsen. Langs veien er flere steder med storslått utsikt, ikke minst nær veiens vestligste punkt ved Kragstøtten, minnesmerket over veidirektør Hans Hagerup Krag. Der er det utsikt både mot Oslofjorden og over Bogstadvannet og Sørkedalen, noe avhengig av hvordan vegetasjonen nedenfor holdes i sjakk.

Veien hadde fra tidlig av spredt villabebyggelse, med til dels svært store villaer. På 1990- og 2000-tallet har det skjedd en viss fortetning langs deler av veien, med flere boligfelt bygget ut bl.a. i begynnelsen av veien og vest for Voksenkollen stasjonHolmenkollbanen. Ellers har kjente steder som Lysebu og Soria Moria avkjørsler fra Voksenkollveien.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Bilder fra veien[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hille Mellbye Arkitekter». Arkivert fra originalen 20. desember 2014. Besøkt 20. desember 2014. 
  2. ^ Jf. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, som har planforslag for området. Jf. også Solon eiendom Arkivert 20. desember 2014 hos Wayback Machine..
  3. ^ Voksenkollgrenda

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]