Vokalensemblet Skrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vokalensemblet Skrik

Vokalensemblet Skrik er et vokalensemble med base i Bergen, stiftet i 2004 av korsangere med bakgrunn fra Studinekoret Sirenene og Mannskoret Arme Riddere. Fra starten og fram til 2014 var Jon Flydal Blichfeldt ensemblets dirigent. Siden 2016 har Christian Holter vært dirigent. Ensemblet har et bredt repertoar fra pop til klassisk, og har særlig satset på rytmisk musikk de senere årene.

Skrik har spilt inn flere plater, senest Typisk Skrik, i 2023.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Vokalensemblet Skrik ble dannet i Bergen høsten 2004. Debutkonserten ble holdt i Håkonshallen i Bergen i mars 2005.

Under den nasjonale korkonkurransen Syng For Oss juni 2012 vant ensemblet Grand Prix i tillegg til 1.-plass i pop-klassen og 2.-plass i klasse A+.

I 2012 var Vokalensemblet Skrik rangert som nr. 98 på Interkulturs verdensranking etter deltagelse i In... Canto Sul Garda høsten 2011, med 3. plass i sakral klasse og 3. plass i pop-klassen. Her mottok også dirigenten, Jon Flydal Blichfeldt, egen dirigentpris.

2013 – Utgivelse av album Lytt

2014 – Utgivelse av albumet Gnist – en juleplate med Garness, Vidar Eldholm og Célio de Carvalho

2017 - NM for kor i Trondheim: 2. plass i sakral klasse og blandakor klasse A og deltaker Grand Prix (finale).

2018 - Korkonkurransen Syng for oss i Bergen: 1. plass i blandakor og deltaker i Grand Prix (Finale)

2019 - NM for kor i Trondheim: Vinner av klassen blandakor A.

2020 – Digital utgivelse av EP-en Driv. Deltagelse i Nye Syng For Oss. 2. plass i Åpen klasse, og pris for beste fremføring av norsk komposisjon «Sjå attende» av Gåte, arrangert av Christian Holter.

2023 - Digital utgivelse av albumet Typisk Skrik. NM for kor i Trondheim: Vinner av både Åpen klasse A og Blandakor A, samt deltaker i finalen sammen med seks andre kor. Korkonkurransen Nye syng for oss: 1. plass i Sakral klasse og 3. plass i åpen klasse.

Skrik har blant annet fremført Johannes Brahms’ Ein deutsches Requiem sammen med Collegium Musicum og Claude Debussys Nocturnes med Bergen Filharmoniske Orkester. I en særstilling står ensemblets deltagelse i Transiteateret-Bergens oppsetning av Bertolt Brecht og Hanns Eislers stykke Die Massnahme, både ved Festspillene i Bergen 2007 og ved Salzburger Festspiele 2008. 2009 holdt Skrik egen konsert i anledning Bergensbanens 100-årsjubileum på Bergen stasjon. Dette er Skriks største egenproduksjon.

Skrik har sunget med Frode Alnæs, Bjarte Hjelmeland, Tone Lise Moberg, Tomine Mikkeline Eide, Audun Iversen, Tor Endresen, Eldbjørg Raknes, Jostein Gundersen, og Currentes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]