Vlad Țepeș

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vlad Țepeș
Fødtca. 1431[1]Rediger på Wikidata
Sighișoara
Død14. des. 1476Rediger på Wikidata
București (Valakia)
BeskjeftigelseHersker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleIlona Szilágyi
FarVlad II Dracul[2]
MorVasilissa[2]
SøskenRadu cel Frumos
BarnMihnea cel rau[2]
NasjonalitetValakia
GravlagtSnagov Monastery
Signatur
Vlad Țepeșʼ signatur

Den valakiske fyrsten Vlad Tepes (1431–1476). Portrettet, som er malt sist på 1500-tallet, er i dag i Schloss Ambras i Innsbruck.
Bran-borgen i Romania ble bygd i 1377. Den skal ha tilhørt Vlad Tepes og markedsføres i dag som «Draculaslottet».
Vlad Țepeș' borg i Poienari i Transilvania i Romania ble reist tidlig på 1300-tallet. Den ligger i dag i ruiner.

Vlad Țepeș (uttalt [ˈvlad ˈtsepeʃ], rumensk for «Vlad spidderen», også kalt Dracula, «Dragens sønn», eller Vlad III Dracula etter sin far Vlad Dracul; født november eller desember 1431, Sighișoara[3], død 14. desember 1476) var en hærfører og fyrste av fyrstedømmet Valakia i det nåværende Romania i årene 1448, 14561462 og 1476. Kallenavnet Dracul kommer av farens medlemskap i Drakeordenen, en ridderorden dannet til forsvar mot Det osmanske riket.

Vlad Țepeș ble styrtet i 1462 av ungarerne, men ble satt fri av befolkningen og kom tilbake i 1476. Samme år ble han drept av tyrkerne.

Vlad Țepeș styrte med jernhånd og deltok i en rekke vellykkede slag mot tyrkerne. Han var populær blant befolkningen, blant annet fordi han skal visstnok ha utryddet korrupsjonen blant skatteinnkreverne.

Vlad Țepeș var imidlertid en brutal hersker, og lot anslagsvis mellom ti og tyve tusen mennesker, blant annet tyrkiske krigsfanger, bli spiddet levende på påler uten å skade vitale organer slik at smerten varte lenger før døden inntraff. Vlad Țepeș' brutalitet skapte myten om at han var vampyr, og denne skikkelsen skal ha gitt navn og tittel til hovedpersonen i den irske forfatteren Bram Stokers berømte roman Dracula fra 1897 om vampyrgreven Dracula fra området Transilvania nord for Valakia.

30 km vest for byen Brașov i Romania ligger landsbyen Bran og en borg som knyttes til Vlad Țepeș, og som overfor turister presenteres som «Draculaslottet» etter filmen Bram Stokers Dracula i 1992. Imidlertid er det lite sannsynlig at han tilbragte mer enn korte besøk her. Bran-borgen, som ble bygd i 1377, er i dag en turistattraksjon.

Vlad Țepeș' faktiske hjem og tilholdssted var borgen i Poienari i Valakia. Denne er idag i ruiner, etter et jordskjelv i 1915.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NBC News, www.nbcnews.com, besøkt 14. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ McNally & Florescu. In Search of Dracula. New York Graphic Society, Greenwich Conn., 1972. Pg 35. Sitert i http://www.ithaca.edu/hs/history/journal/papers/sp02dracula.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]