Hopp til innhold

Visens venner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teatermannen og visedikteren Jens Gunderssen (1912-1969) etablerte Visens Venner i 1944 sammen med Bjørn Mørck, Yukon Gjelseth, Thorbjørn Egner, Bjarne Berulfsen, Jacob Dybwad, Julius Hougen og Finn Faaborg.

Visens Venner var en norsk forening som eksisterte fra 1944 til 2007 og hadde som formål å fremme visekunstens kår og anseelse.

Foreningen ble etablert i 1944 av Bjørn Mørck i samarbeid med Jens Gunderssen, Yukon Gjelseth, Thorbjørn Egner, Bjarne Berulfsen, Jacob Dybwad, Julius Hougen og Finn Faaborg, som et norsk svar på den svenske foreningen fra 1936. Formålet var å bevare og dyrke den gode vise, og å få oppvurdert visen som kulturuttrykk. Arkitekt Odd Brochmann var foreningens første formann. Andre kjente medlemmer var Alf Prøysen, Jakob Sande, Mimmi Thommessen, Bernt Heiberg, Odd Nansen og Frode Rinnan. Utover på 1960-tallet kom også Erik Bye, Hartvig Kiran, Geirr Tveitt, Alf Cranner, Ivar Medaas, Birgitte Grimstad og Otto Nielsen med.

Visens Venner hadde tidlig i 1950-årene et eget, fast radioprogram som ble sendt på NRK.

Nordiske søsterforeninger

[rediger | rediger kilde]

I 1936 ble Samfundet Visans Vänner etablert i Sverige.[1] Opprettelsen av den norske foreningen Visens Venner i 1944 ble etterfulgt med tilsvarende foreninger i Finland i 1945 og Danmark i 1953. De nordiske viseforeningene ga sammen ut boken Nordisk visebok : 100 viser fra Danmark, Finland, Norge og Sverige i 1973.[1] I Finland fantes det på det tidspunktet hele to foreninger i Finlland; henholdsvis i Helsingfors og i Åbo.[1]

Bokutgivelser

[rediger | rediger kilde]

Visens venner stod som utgiver av tre store visesamlinger redigert av Yuokon Gjelseth, Thorbjørn Egner, Kåre Siem og Alf Prøysen.

Boka Tone, tekst og trubadur ble laget til foreningens 60-årsjubileum. Den inneholder 150 viser av Visens Venners fremste kunstnere, dessuten en artikkel om foreningens historie, som Olav Bø skrev til foreningens 50-årsjubileum.

Nedleggelse i 2007

[rediger | rediger kilde]

Årsmøtet 2007 gikk med stort vemod inn for et forslag om å legge ned Visens Venner. Foreningens arkiver er overtatt av Norsk visearkiv.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]