Hopp til innhold

Vinden stiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinden stiger
orig. Kaze tachinu
Generell informasjon
SjangerAnimasjon/drama
Utgivelsesår2013
Prod.landJapan
Lengde126[1] min.
SpråkJapansk
Aldersgrense7 år (Norge)
Bak kamera
RegiHayao Miyazaki
ProdusentToshio Suzuki
ManusforfatterHayao Miyazaki
Basert påKaze tachinu og The wind has risen
MusikkJoe Hisaishi
Foran kamera
Hovedrolle(r)Hideaki Anno
Annen informasjon
Budsjett$30 millioner[2]
Totalomsetning$136,5 millioner[3]
Prod.selskapStudio Ghibli
DistributørArthaus (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (ja)

Vinden stiger (japansk: 風立ちぬ, Kaze tachinu) er en japansk animasjonsfilm fra 2013 skrevet og regissert av Hayao Miyazaki. Filmen er produsert av Studio Ghibli. Den er basert på Miyazakis manga Kaze tachinu, som igjen er løst basert på en roman av Tatsuo Hori fra 1937. Miyazaki kunngjorde først at Vinden stiger kom til å bli den siste filmen han laget før han pensjonerte seg, men i november 2016 kom det nyheter om at han likevel jobbet med en ny film.[4]

Vinden stiger kostet 3 milliarder Yen. Dette er den første gangen siden 1988 at Hayao Miyazaki og Isao Takahata lanserer en film samtidig, den gangen med Ildfluenes grav og Min nabo Totoro. Deretter kom Miyazaki med Vinden stiger og Takahata med Fortellingen om prinsesse Kaguya.

Vinden stiger har i Norge en aldersgrense på 7 år.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er en fiktiv biografisk film om Jiro Horikoishi (1903–1982), en kjent japansk flyingeniør, mest kjent for å ha designet jagerflyet Mitsubishi A6M Zero. I filmen følges han gjennom sine drømmer om å skape fine fly og hans drømmesamtaler med den italienske flyingeniøren grev Caproni. Han overlevde et stort jordskjelv i 1923 og traff en kvinne ved navn Nahoko, men de kommer fra hverandre i mange vanskelige år. Til sist møtes de igjen på et hotell og blir forlovet, men så skjer det noe som kanskje endrer planene deres.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Den kjente animatøren, regissøren og skuespilleren Hideaki Anno har rollen som Jiro Horikoishi i filmen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Miyazaki ville egentlig lage filmen Ponyo på klippen ved havet 2, men hans produsent bestemte at han skulle lage en film basert på sin egen manga da den ville lære barn om mer seriøse emner.

Dokumentarfilmen The Kingdom of Dreams and Madness (japansk tittel: 夢と狂気の王国) fra 2013, regissert av Mami Sunada, viser rutinene til de ansatte ved Studio Ghibli, inkludert filmmakerne Hayao Miyazaki, Isao Takahata, og Toshio Suzuki mens de arbeidet med to filmer samtidig, Vinden stiger og Fortellingen om prinsesse Kaguya.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen og mangaen er basert på romanen The Wind Has Risen (japansk: 風立ちぬ – Kaze Tachinu) av Hori Tatsuo, skrevet i tiden 1936–37. Den har handling fra et sanatorium for tuberkulose i Nagano og handlingen følger den kvinnelige figurens sykdom.

Filmen fikk 89 prosent på Rotten Tomatoes. Filmen ble nominert til Oscar for beste animasjonsfilm. Filmen benytter et sitat av Paul Valey, «Le vent se leve, il faunt tender de vivre».

Hayao Miyazaki gikk av med pensjon etter filmen kom ut i 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Wind Rises (12A)». StudioCanal. British Board of Film Classification. 31. mars 2014. Besøkt 9. september 2016. 
  2. ^ Robles, Manuel (2013). Antología Studio Ghibli: Volumen 2. Barcelona: Dolmen Editorial. s. 80. ISBN 978-8415296935. 
  3. ^ «Kaze tachinu». IMDb. Besøkt 18. desember 2015. 
  4. ^ Hayao Miyazaki Works on Proposed New Anime Feature Film hos www.animenewsnetwork.com (på engelsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]