Vinbergsnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinbergsnegl
Vinbergsnegl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Helix pomatia
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: vinbergsnegl[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Snegler
Orden: Lungesnegler
Familie: Helicidae
Slekt: Helix
IUCNs rødliste:
livskraftig
Fremmedartslista: [2]
ver 2015
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

HI — Høy risiko 2018

Habitat: åpent skoglandskap
Utbredelse: Mellom- og Sør-Europa
Skallet
Paring.

Vinbergsnegl (Helix pomatia) er et bløtdyr og tilhører de landlevende lungesneglene. Dens naturlige utbredelse er i Mellom- og Sørøst-Europa, men den finnes også i Nord-Europa og Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallhøyde er 38-45 millimeter og det har 5 vridninger. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridninger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger.

Kroppen er grålig, brun. Skallet er lyst på farge med mange avlange små diffuse brune flekker. Den lever på land ofte i åpen løvskog.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vinbergsnegler er tvekjønnet noe som gjør det lettere å finne en partner. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig. De kjønnsmodne parer seg om våren. Kroppene presses sammen, fot mot fot, rett overfor hverandre. Med vaggende bevegelser beføler de hverandre med leppene og tentaklene. Etter en tid vrenger den ene sneglen ut sin vaginaåpning og en pilsekk med en kalkpil som den stikker inn i partnerens kropp. Den andre sneglen gjør likeså og paringen kan begynne. De befrukter hverandre samtidig. Ettersom de er tvekjønnet kan begge legge egg. I naturen når den en alder på 6 til 8 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 12. april 2023. Besøkt 12. april 2023. 
  2. ^ Gammelmo Ø, Endrestøl A, Elven H, Hatteland BA, Ottesen P, Søli G, Velle G, Åstrøm S og Ødegaard F (5. juni 2018). «Bløtdyr. Vurdering av økologisk risiko for vinbergsnegl Helix pomatia som HI for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 12. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]