Viggo Ree

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viggo Ree
Født19. juni 1950 (69 år)
Far Edmund Ree
Barn Benjamin Ree
Beskjeftigelse Illustratør, grafiker, frimerkekunstner
Nasjonalitet Norge

Viggo Ree (født 19. juni 1950 i Nordre Osen i Åmot kommune i Østerdalen) er en norsk billedkunstner, forfatter og biolog. Ree er aktiv naturverner og er engasjert som informasjonskonsulent i Foreningen Våre Rovdyr (FVR). Som tegner, maler og grafiker er han særlig kjent for sine motiver av pattedyr og fugler i norsk natur. Viggo Ree har også illustrert og gitt ut flere bøker, blant annet felthåndbøker om fugler.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Viggo Ree vokste opp i Åmot i Østerdalen, men flyttet i 1958 til Jeløy i Moss der han tok examen artium i 1970. Han har kunstutdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, hvor han var student ved grafisk avdelings boklinje og i radérklassen i perioden 19761980. Viggo Ree har hatt eget grafikkverksted fra 1981.

Han bor nå i Stokke kommune i Vestfold, etter mange år i Hole kommune i Buskerud.

Viggo Ree er far til dokumentarfilmskaperen Benjamin Ree, sønn av kunstmaleren Edmund Ree fra Jeløy, sønnesønn av forfatteren Ørnulf Ree fra Jeløy og oldebarn av forfatteren Nils Kjær fra Holmestrand.

Kunstnerisk produksjon[rediger | rediger kilde]

Som kunstner arbeider Ree stort sett med akvarellmaleri, kobbergrafikk og tusjtegning. Han har hatt grafikkoppdrag for Den norske Bokklubben. Fra 1995 har han hvert år levert akvareller av jerv til Den Norske Friluftslivprisen. Verk utført av ham er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet og Norsk kulturråd. Ree har deltatt noen ganger på Høstutstillingen

Frimerkeutforming[rediger | rediger kilde]

Ree er kunstneren bak 10 av 12 norske frimerker i serien «Norske fugler» i årene 1980-83, og 1985-års julefrimerker med motiv av dompaper. I 2015 var han igjen mannen bak to frimerker med fuglemotiv, og denne gangen var det blåmeisen og toppmeisen som kom på trykk.[1] [2]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]