Sullivan Bay (Victoria)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Sullivan Bay er et område i Victoria i Australia. Det ligger på sørsiden av Port Phillip Bay rundt 60 kilometer sør for delstatshovedstaden Melbourne og en kilometer øst for Sorrento. Stedet var åsted for et mislykket forsøk på å etablere en straffangekoloni i 1803. Lederen for kolonien var oberstløytnant David Collins[1] som navngav stedet etter krigs- og koloniministeren John Sullivan.

Stedet ble valgt på grunn av den strategiske beliggenheten ved inngangen av bukta (The Rip) og var det første forsøket på å etablere en europeisk bosetning i det som i dag er Victoria.

I april 1803 ble HMS «Calcutta» og transportskipet «Ocean» sendt fra England via Kapp det gode håp med offiserer, en marinesoldatavdeling, frie nybyggere og straffanger. De ankom Sullivan Bay i oktober 1803.

Kolonistene oppdaget fort mangelen på ferskvann og egnet tømmer. De sterke strømmene i innløpet av bukta umuliggjorde hvalfangst. Kolonien var også dårlig forsvart. Collins besluttet derfor i januar 1804 å flytte kolonien til Van Diemens land (dagens Tasmania).

I den korte tiden kolonien eksisterte rømte 21 straffanger.[2] En av disse var William Buckley som bodde sammen med aboriginene i 33 år før han møtte opp i John Batmans leir i 1835.

Det finnes få spor etter bosetningen. Fire graver, rester etter tønner, fotlenker, flasker og andre småting.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 38°20′52″S 144°45′38″Ø