Venus fra Arles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venus fra Arles.

Venus fra Arles er antikk skulptur av den greske gudinnen Afrodite i legemsstørrelse, 1,94 meter høy, som i dag står i Musée du Louvre i Paris.[1] Den er skulpturert i marmor fra fjellet Ymittos og er datert til slutten av første århundre f.Kr.

Den kan være en kopi av Afrodite fra Thespiae av Praxiteles, bestilt av kurtisaneren Phryne.[2] I det andre århundret e.Kr. nevner Pausanias eksistensen av en skulpturgruppe bestående av Eros, Phryne og Afrodite i Thespiae i Boeotia (sentrale Hellas).[3] En stil tilsvarende Praxiteles kan bli sporet i skulpturens hode ettersom det har stor likhet med hodet til en annen Venus-skulptur som helt sikkert er skapt av den kjente billedhoggeren, Afrodite fra Knidos. I et forsøk på å rekonstruere Praxiteles' karriere er den opprinnelige Afrodite av Thespiae betraktet som et ungdomsverk, gjort en gang på 360-tallet f.Kr., om vi velger å tro at denne delvis tildekkede kvinnefiguren er en innledning og opptakt til den helt avdekkede nakenakt som kom med hans Afrodite fra Knidos. Delvis tildekket nakenakt ble forøvrig siden gjentatt i den hellenistiske tidsalder, eksempelvis Venus fra Milo.[4]

Teateret hvor statuen ble funnet.

Venus fra Arles ble oppdaget i flere deler ved det romerske teateret i den franske byen Arles i 1651 av arbeidere som gravde en brønn. Hodet dukket opp først ved en dybde av 1,8 meter, noe som førte til ytterligere utgravninger. Senere, etter å ha blitt gitt i 1681 til kong Ludvig XIV av Frankrike for å dekorere Galerie des Glaces (Speilsalen) i Versailles ble det utført flere utgravninger i området til teaterets scenae frons, men ingen flere fragmenter ble funnet. Statuen ble tatt fra den kongelige samling under den franske revolusjon og har siden blitt oppbevart i Musée du Louvre[5], men er for tiden ikke utstilt.

Venus var den hellige forfedre til gens Julia; Arles som hadde støttet Julius Cæsar da byen Massilia støttet Pompeius, ble belønnet på flere måter. Skulpturene i Arles hadde blitt utført i Italia, kanskje av greske kunstnere. En delvis naken heroisk statue av Augustus var den dominerende statuen i det skulpturelle programmet ved teateret i Arles.[6]

Ved restaureringen av skulpturen tok den kongelige skulptøren François Girardon store friheter for å gjøre den mer til den en tydelig Venus. Han la til et eple i høyre hånd, som gitt av trojaneren Paris i kappestriden om å være vakreste, og i den venstre hånden et speil. Hodet som var brukket i flere kanter passer ikke direkte med torsoen, men tilhører med sikkerhet til kroppen, noe som er av en viss viktighet da dette er den eneste skulptur av denne typen som har blitt bevart med hodet. Skulpturens hode knytter også denne figuren til Praxiteles[7]

Oppdagelsen av en støpeform av skulpturen i 1911 viste at den hadde blitt utilfredsstillende satt sammen før Girardon ble gitt oppdraget å forbedre den, og støpeformen demonstrerte rekkevidden av Girardons omforminger og tvilsomme restaureringer. De omfattet å pusse ned overflaten og slanket figuren i den samme prosessen. Resultatet er at statuen like mye Girardons som en romersk kopi.[8] Armbåndet på hennes venstre arm er imidlertid av opprinnelig art og er også et identifiserende trekk med gudinnen, noe som bekreftes med et tilsvarende armbånd på Afrodite fra Knidos.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Theoi Project
  2. ^ Tilleggelse, som et ungdomsverk av Praxiteles, ble fremmet Adolf Furtwängler i Meisterwerke der Griechischen Plastik (Berlin), 1893.
  3. ^ Pausanias, Beskrivelse av Hellas IX.27.5.
  4. ^ Katalog for Louvre
  5. ^ Louvre 439.
  6. ^ Kleiner, Fred S.: «Gallia Graeca, Gallia Romana and the Introduction of Classical Sculpture in Gaul», American Journal of Archaeology 77.4 . Oktober 1973:379-390. Side 387f.
  7. ^ Ridgway, Brunilde Sismondo: «The Aphrodite of Arles». American Journal of Archaeology 80.2 (Spring 1976:147-154). Side 147.
  8. ^ Ridgway 1976:147.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]