Hopp til innhold

Venstres Hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venstres Hus
LandNorge
StedOslo kommune
Historiske fakta
Eier(e)Venstre
ArkitektKnut Knutsen
Etablert1954
Kart
Kart
Venstres Hus
59°54′53″N 10°44′52″Ø

Venstres Hus, populært kalt «Keiva», holder til i Møllergata 16 i Oslo, og inneholder blant annet kontorer for partiet Venstre, samt kafé og restaurant. Dagens bygning stod ferdig i 1954, og erstattet en tidligere bygård oppført i 1863. Venstre har holdt til i Møllergata 16 siden 1920. I tillegg har blant annet Norsk Kvinnesaksforening og Likestillingsombudet på ulike tidspunkter holdt til på adressen.

Husets historie

[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige bygården var fra 1863, og var tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull. I 1897 hadde blant annet Norsk Kvinnesaksforening sitt kontor der.[1]

Selskapet Venstres Hus ble startet på denne adressen i mai 1920, og har siden vært samlingssted for partiet Venstre. Huset ble sprengt under en sabotasjeaksjon mot Borgervaktkontoret 26. desember 1944. Nåværende bygning ble tegnet av arkitekt Knut Knutsen og ble innviet i 1954.

Møtelokalene har gjennom årene i tillegg til partiets egen virksomhet vært leid ut til ulike arrangementer. Salen, med scene, ble fra 1960-årene brukt både til konserter og diskotek. Fra 16. mai 1967 og året ut holdt showsenteret Poppy Club til på Venstres Hus med klubbkvelder to ganger i uka. Forbundet av 1948 hadde diskotek der 2 kvelder i uka,og man måtte kjenne et medlem for å komme inn. Likestillingsombudet hadde fra etableringen kontorer i Venstres Hus; det første likestillingsombudet var Eva Kolstad som også var tidligere leder i både Venstre og Norsk Kvinnesaksforening som på ulike tidspunkter hadde holdt til på adressen. I 2018 ble det satt opp et blått skilt om Eva Kolstad ved hovedinngangen.[2]

Venstres Hus var heleid av partiet Venstre inntil partiet havnet i en gjeldssituasjon etter den mislykkede valgkampen i 1989. Eiendommen ble i 1994 overført til Stiftelsen Venstres Hus, som driver eiendomsselskapet Venstres Hus AS.

Virksomhet

[rediger | rediger kilde]

Venstres Hus AS driver i bransjene «Utleie av egen fast eiendom» og «Eiendomsforvaltning» og ble registrert som aksjeselskap i Brønnøysundregistrene i februar 1989. Selskapet er heleid av Stiftelsen Venstres Hus.

Venstres Hovedorganisasjon (VHO), Unge Venstre og Oslo Venstre disponerer sammen kontorer og møtelokaler i bygningens 2. etasje. Kontorene i etasjene over er utleid til en rekke offentlige etater, blant annet Statens Byggtekniske Etat og Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD). I 1. etasje holder Sanias Frisør og restauranten og kafeen Kjøkken og Bar til, mens M16 Bingo har lokaler i underetasjen.

Venstres Hus AS har registrert to ansatte. Bedriftens ledelse består i 2009 av daglig leder Nils Gunnar Dietz og styreformann Helge Reidar Strøm. Johannes Sørhaug er registrert som styreleder i Stiftelsen Venstres Hus.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata