Velkommen til Chti'ene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Velkommen til Chti'ene
orig. Bienvenue chez les Ch’tis
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landFrankrike Frankrike
UtgivelsesårFrankrike 20. februar 2008
Storbritannia 1. april 2008
Lengde106 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegissørDany Boon
ManusforfatterDany Boon
Alexandre Charlot
Franck Magnier
ProdusentClaude Berri
Jérôme Seydoux
Pathé
Hirsch
Les Productions du Chicon
TF1 Films Production
KomponistPhilippe Rombi
Foran kamera
MedvirkendeDany Boon
Kad Merad
Zoé Félix
Annen informasjon
Filmformat2.35 : 1
FilmselskapPathé Distribution
Budsjett11 millioner euro
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Bienvenue chez les Ch'tis (norsk: Velkommen til Chti'ene[1]) er en fransk filmkomedie fra 2008 med Kad Merad, Dany Boon og Zoé Félix i hovedrollenene. Filmen har slått alle salgsrekorder, og er i ferd med å bli Frankrikes mest sette film gjennom tidene..[1] Den 6. april 2008 var filmen sett av 17,2 millioner på bare seks uker, og slo dermed antallet som så filmen La Grande Vadrouille, og tjente inn over US$159 millioner bare i Frankrike (i følge nettstedet Box Office Mojo).

Handling[rediger | rediger kilde]

Philippe Abrams, postsjefen i landsbyen Salon-de-Provence i fylket Bouches-du-Rhône, jobber og gjør alt for å få seg en stilling syd ved Middelhavet. Men han lyver for å få en stilling som han ønsker seg, og blir etterhvert sendt til det nordlige Frankrike, til Bergues nær Dunkerque, for 2 år. Selvfølgelig er dette en straff, hans kone tror Bergues ligger på Nordpolen, og pakker ham inn i boblejakke og pelslue. For folk som bor i det sørlige Frankrike, er Nord-Frankrike som et kaldt helvete. Etterhvert oppdager Abrams at Chti'ene ikke bare trykker ham til sine bryst, men til og med innvier ham inn i sine særegenheter, som å dyppe smørbrød med stinkende ost i morgenkaffen, spille orgel i byens klokketårn og ta imot et eller helst flere glass genever når man distribuerer posten.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Mottakelse og kritikk[rediger | rediger kilde]

Filmen har slått alle salgsrekorder, og er i ferd med å bli Frankrikes mest sette film gjennom tidene.[1] Filmen har også stor suksess i andre land, som Sveits, Belgia, Marokko, Italia, Spania og Tyskland.[1] Filmens store suksess har også medført en valfart av turister til den lille landsbyen Bergues. Alle vil nå drikke Chti-øl, spise pommes frites foran postkontoret eller smake på den stinkende osten, "maroilles".[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e (no) Aftenposten: Slår alle rekorder, 13. april 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]