Veien til El Dorado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Veien til El Dorado
orig. The Road to El Dorado
Generell informasjon
Prod.landUSA
Utgivelsesår2000
Lengde89 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørBibo Bergeron
Will Finn
ManusforfatterTed Elliott
KomponistElton John
John Powell
Hans Zimmer
Foran kamera
MedvirkendeKevin Kline
Kenneth Branagh
Rosie Perez
Elton John
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Veien til El Dorado er en animasjonsfilm av DreamWorks SKG, lansert i 2000. Lydsporet til filmen inkluderer sanger av Elton John og Tim Rice.

Filmen finner sted på 1500-tallet (1519) i Spania, og handler om to menn ved navn Tulio og Miguel. Under et terningspill i Spania vinner de et kart som visstnok skal vise til den legendariske gullbyen i den nye verden. Det oppdages imidlertid raskt at de har jukset i spillet, og som resultat ender de opp som blindpassasjerer på Hernán Cortés' flåte for å erobre Mexico. De blir oppdager, men greier å rømme i en båt med Cortés' krigshest, og til slutt greier de å finne den gjemte byen.

El Dorado blir portrettert som en utopisk sivilisasjon som kombinerer Aztek-, Maya- og Inkakulturer.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Skapelsen av Veien til El Dorado var en utfordring for filmstudioet, siden DreamWorks hadde dedikert mesteparten av sine kreative prestasjoner i sin første animasjonsfilm, Prinsen av Egypt. El Dorado hadde også problemer med en historie som bar preg av å være laget på slump, der barnehistorier og voksenhumor ble blandet.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Som med mange andre animasjonsfilmer har Veien til El Dorado store problemer med å være tro mot historiske fakta. Kulturen i El Dorado gjør ingen forskjell på sørmerikansk og Mexicansk kultur, og kulturer fra flere forskjellige sivilisasjoner er representert i byen.

Det er også en sammenblanding mellom Hernán Cortés som man møter i filmen der han leter etter byen, og Gonzalo Pizarro, som faktisk ledet den opprinnelige spanske ekspedisjonen til El Dorado i 1541.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]