Veerse Gatdemningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veerse Gatdemningen
Veerse Dam.jpg
LandNederland Nederland

Veerse Gatdemningen
51°35′16″N 3°38′08″Ø

Veerse Gatdemningen (nederlandsk Veerse Gatdam) er demningen som stenger forbindelsen mellom den tidligere fjorden Veerse Gat og Nordsjøen. 27. april 1961 ble Veerse Gat forandret til Veerse Meer, en kunstig innsjø. Dette er den tredje av fjorten demninger som inngår i Deltaprosjektet (nederlandsk Deltawerken).

Demningen ble bygget for å beskytte deler av øyene Walcheren og Noord-Beveland i den nederlandske provinsen Zeeland mot springflo og ekstremt høyvann. Byen Veere ble avstengt fra Nordsjøen, og dens fiskerhavn ble flyttet til Colijnsplaat like før demningen var ferdig. Veerse Meer er i dag et populært sted for ulike vannsporter og lystbåter. Særlig brukes innsjøen av seilbåter og vindsurfere.

Veerse Gatdemningen er 2,8 km lang, og forbinder Walcheren og Noord-Beveland. Over demningen er riksvei 57 lagt, en av hovedforbindelsene mellom Walcheren og Zuid-Holland.

Konstruksjonen er dels et asfaltdekket dike som ble bygget over Plaat van Onrust («den urolige sandbanken») og dels over firkantede, hule betongkasser (caissons). Disse ble støpt i en dokk anlagt mellom Veere og Vrouwenpolder. Videre er caissonnene utstyrt med åpninger slik at de ikke hindret tidevannet mens demningen ble bygget. Først da demningen var ferdig ble lukene lukket, og dammen stengt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]