Bathse spuisluis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bathse spuisluis
LandNederlands flagg Nederland
Posisjonskart
Bathse spuisluis ligger i Nederland
Bathse spuisluis
Bathse spuisluis
Bathse spuisluis (Nederland)
Kart
Bathse spuisluis
51°23′36″N 4°14′05″Ø

Bathse spuisluis og spuikanaal (no.: Slusen og kanalen ved Bath) er en del av Deltaprosjektet (ned.: Deltawerken). Anlegget ligger ved Bath i kommunen ReimerswaalZuid-Beveland i den nederlandske provinsen Zeeland. Slusen og kanalen er ikke for skipsfart, men for regulering av vannstand og for å sørge for gjennomstrømming av vann i et antall (kunstige) innsjøer. Slusen er bygget opp av seks firkantede betongkanaler som lar ferskvann strømme til Westerschelde, uten at pumper brukes. Den ligger ved enden av Bathse spuikanaal som er en 8,4 kilometer lang, 140 meter bred og 7 meter dyp kanal bygget parallelt med Schelde-Rijnkanalen. Gjennom komplekset strømmer maksimalt 8,5 million vann per dag, 100 m³ per sekund. 22. mai 1986 var kanalen ferdig til å taes i bruk, mens ringdiket rundt slusen ble ferdigstilt i 17. september samme år.

Bathse spuisluis og spuikanaal er ikke en del av Nederlands forsvar mot springflo, men et avløpssystem som sørger for at ferskvann fra Volkerak, Zoomsjøen, Markiezaatssjøen og Schelde-Rijnkanalen kan strømme ut i Westerschelde. Etter at deltaprosjektet var ferdig, hadde disse (kunstige) innsjøene ikke lengre noen naturlig gjennomstrømning av vann. Dette problemet ble løst blant annet med denne slusen og kanalen. Man slipper «rent» ferskvann inn via Volkerakdemningen, mens det «gamle» føres bort via dette komplekset. Videre føres også vann fra vestlige deler av provinsen Noord-Brabant via Schelde-Rijnkanalen til Westerschelde på denne måten.

Sammen med Philipsdemningen, Markiezaatskade og Oesterdemningen faller dette komplekset under det som kalles kompartimenteringsarbeidene. Disse ble anlagt for å forhindre at sand- og leirebanker (ned.: schorren og slikken) skulle komme til å lide når tidevannet ikke lengre hadde fritt spill i Oosterscheldes delta.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

I 1980 begynte man med forberedelsene til byggingen av slusen, mens kanalen ble påbegynt i 1982. Ved siden av arbeidene på disse byggverkene, var det nødvendig å bygge flere broer, blant annet for motorveier og toglinjen mellom Roosendaal og Vlissingen (Zeeuwse linje). Kanalen ligger på vestsiden av Schelde-Rijnkanalen, parallelt med denne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]