Hopp til innhold

Veerse Meer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veerse Meer
LandNederland
Del avZelandsk overflatevann
Kart
Veerse Meer
51°32′00″N 3°43′00″Ø

Veerse Meer sett fra riksvei N57

Veerse Meer (nor. Veeres sjø) er en kunstig innsjø i den nederlandske provinsen Zeeland, som ble skapt da Veerse Gat ble stengt med Veerse Gatdemningen i 1961. Demningen er en del av Deltaprosjektet (ned.: Deltawerken). Veerse Meer ligger på nordsiden av Walcheren og Zuid-Beveland, og sør for Noord-Beveland. I vestenden av sjøen skiller Veerse Gatdemningen den fra Nordsjøen, mens dens østgrense med Oosterschelde er Zandkreekdemningen som ble stengt 3. mai 1960.

Sjøen er 22 km lang og den dekker 2030 hektar når nivået er på høyde med NAP. Bredden varierer fra 150 meter på det smaleste til 1500 meter, mens dybden er gjennomsnittlig 5 meter og kan nå en maksimal dybde på 25 meter. Om sommeren blir vannstanden regulert slik at den er høyere enn om vinteren. I sjøen ligger 13 ubebodde øyer.

Vannet i Veerse Meer er brakt, saltinnholdet varierer. Fra mai 2004 slippes saltvann inn fra Nordsjøen, dette forårsaker tidevann med en nivåforskjell på omtrent 14 centimeter og en økning i saltinnholdet. Dette er for øvrig et av de få stedene i Nederland der Zuiderzee-krabben (Rhithropanopeus harrisii), Trompetkalkkokerworm (nederlandsk navn) (Ficopomatus enigmaticus) og Palingbrood (nederlandsk navn) (Electra crustulenta) finnes.

Innsjøen er et populært mål for seilere, sportsfiskere og dykkere. Den har 3500 bryggeplasser for lystbåter og et antall plasser der dykking foregår, blant annet nord for Wolphaartsdijk og vest for Veere. Rundt 12 000 ørreter settes årlig ut her, halvparten er bekkeørret (Salmo trutta fario) mens resten er regnbueørret (Salmo gairdneri).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]