Vasilij Mzjavanadze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasilij Mzjavanadze
Født20. september 1902
Kutaisi
Død31. august 1988 (85 år)
Moskva
Gravlagt Tbilisi
Utdannet ved V. I. Lenin Military-Political Academy
Beskjeftigelse Statsmann, politiker
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Sovjetunionen
Utmerkelser
20 oppføringer
Røde fane-ordenen, Leninordenen, Helt av det sosialistiske arbeidet, 1. klasse av Suvorovordenen, 1. klasse av Kutuzovordenen, Order of Kutuzov, 2nd class, Oktoberrevolusjonsordenen, 1. klasse av Fedrelandskrigens orden, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigen, Medaljen til minne om 100-årsdagen for Vladimir Iljitsj Lenin, Medaljen for forsvaret av Leningrad, Jubileumsmedaljen i anledning av 20-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medal "For the Liberation of Prague", Medaljen til minne om Leningrads 250-årsjubileum, 2. klasse av Suvorovordenen, Jubileumsmedaljen i anledning av 30-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 40-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medaljen for veteraner i Sovjetunionens væpnede styrker, Jubileumsmedaljen for 30-året for sovjetarmeen og flåten, Jubileumsmedaljen for 40-året for Sovjetunionens væpnede styrker

Vasilij Mzjavanadze (født 20. september 1902, død 5. september 1988) var førstesekretær for kommunistpartiet i Georgia i Sovjetunionen.

Mzjavanadze arbeidet i Den røde armé som politisk kommissær under andre verdenskrig. Etter krigen ble han utnevnt til nestleder for politiske saker i Kiev militære distriktet i Ukraina i administrasjonen til den ukrainske kommunistpartiets leder, og senere sovjetiske leder, Nikita Khrusjtsjov. Georgia var på denne tiden styrt av Lavrentij Berija, som hadde vært den første sekretæren for det georgiske kommunistpartiet fra 1931 til 1938.

Da Nikita Khrusjtsjov ble generalsekretær for Sovjetunionen i 1957, ble Mzjavanadze utnevnt til kandidat uten stemmerett av det sovjetiske Politbyrået. Mzjavanadze ble fullverdig medlem med stemmerett i 1966. Mzjavanadze ble etter hvert selve symbolet på et korrupt, ineffektiv styresett. Han ble anklaget for senke statlige midler og drive ulovlig fabrikker for hans egen vinnings skyld. Blant annet organiserte han en fabrikk som produserte våpen på oppdrag fra tsjetsjenske separatist-grupperinger og andre kriminelle og mafia-medlemmer.

Hans kone Tamara, kalt dronning Tamara etter en berømt georgiske dronning fra middelalderen, ble kjent for sin dyre smak når det gjaldt smykker og antikviteter. Hans kone ble flere ganger ha blitt sett med en diamantring som var forsvunnet fra et museum og var ettersøkt av Interpol. Ringen skal ha vært en gave fra en lokal mafiaboss. I 1972 ble Mzhavanadze offentlig anklaget for korrupsjon og han ble fordømt av statskontrollerte medier.

Han trakk seg fra stillingen som førstesekretær den 28. september 1972, og han ble deretter erstattet av den ambisiøse innenriksministeren, Eduard Sevardnadze. Kort tid etter at Sjevardnadse overtok ledelsen i Georgia, gikk han aktivt til verks for å rydde opp i republikkens problemer. Sjevardnadse sparket 40 000 statlige parti- og statstjenestemenn, og arresterte 30 000 andre. Den 18. desember 1972 ble Mzjavanadze sparket fra hans stilling i Politbyrået og han trakk seg tilbake til Georgia i vanære. Han døde i september 1988, da han var 86 år gammel.