Vardø radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 70°22′14″N 031°05′51″Ø Vardø Radio (LGV) er en kystradiostasjon som ligger i Vardø. Den har en meget viktig funksjon i forhold til fiskeflåten og annen skipstrafikk i Barentshavet.

Stasjonen ble påbegynt bygget i 1921 og stod ferdig i 1923. Sommeren 1940 ble stasjonen forsøkt bombet av tyske fly, men takket være beskytning fra den nærliggende Vardøhus festning som fremdeles var på norske hender, ble ødeleggelser avverget. I 1969 overtok stasjonen mellombølgestasjonene Berlevåg radio (LFQ) og Mehamn radio (LFM), og fra 1990 hele kysten fra Tromsø til russergrensen som følge av nedleggingen av Hammerfest radio.

Vardø Radio var den siste kystradiostasjonen i Norge som førte telegrafi. Denne tjenesten ble nedlagt ved årsskiftet 2002/2003.

På lyttevaktsrommet ved Vardø Radio overvåkes nødkanaler for maritim VHF, mellombølge-telefoni og for luftfartøyer og friflyt nødpeilesender. Radiostasjonen har også terminaler for det nye globale nød- og sikkerhetssystemet GMDSS og direkte telefonlinje til Hovedredningssentralen i Bodø. Fra 1. februar 1999 var Vardø Radio den eneste stasjonen i Vest-Europa som fortsatt brukte mellombølge-telegrafi i nød- og sikkerhetsarbeidet, etter avtale mellom Norge og Russland. Det sendes også ut isvarsel fra stasjonen, og man har værobservasjonstjeneste.

Ekspedisjonen ved Vardø Radio avlytter og betjener flere kanaler for mellombølge-telefoni og telefonikanaler for VHF. Man har stor kompetanse på kontakt med østeuropeiske skip. Vardø radio ble den 23. januar 2007 (offisiell åpning) samlokalisert med Kystverkets Vardø Trafikksentral.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]