Vanntråkkere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vanntråkkere
Noen arter vanntråkkere
Noen arter vanntråkkere
Vitenskapelig(e)
navn
:
Haliplidae
Norsk(e) navn: vanntråkkere[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Adephaga
Antall arter: ca. 220, 14 arter i Norge
Habitat: i vann, mellom vannplanter
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Vanntråkkere (Haliplidae) er en liten familie av små, vannlevende biller som gjør lite av seg. De svømmer rundt mellom vannplantene, men er relativt dårlige svømmere sammenlignet med familier som vannkalver og virvlere. De voksne billene er temmelig altetende mens larvene lever av alger. Det er funnet 14 arter i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2,5 – 4,5 mm), båtformede biller, høyt hvelvet på oversiden. Fasettøynene er utstående, antennene 11-leddete, korte og trådformede. På farge er billene vanligvis brungule, med rekker av mørke punkter på dekkvingene. Beina er ganske korte, mellom- og bakleggene er ikke avflatet som hos andre vannlevende biller, men er utstyrt med hårfrynser som er til hjelp ved svømmingen. Bakhoftene er utviklet til et par store plater som er festet til buken. Disse dekker de fremste leddene av bakkroppen og de innerste leddene (hoftering (trochanter) og lår (femur)) av bakbeina. Disse platene avgrenser et kammer som fungerer som lunge og luftlager.

Larvene er lange og tynne, og ganske harde. Hodet er lite med spesielt utformede kjever (mandibler) som de bruker til å suge ut innholdet fra algeceller. Mandiblene har en tydelig sugekanal. De andre munndelene er også tilpasset til å behandle alger. Beina er ganske korte, og det sitter 1-3 par gjeller på hvert kroppssegment.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vanntråkkerne lever i vegetasjonsrike ferskvann og holder seg mellom vannplantene. De voksne spiser ulike slags organismer som ikke er for raske for dem, for eksempel insekt-egg, fåbørstemark, små krepsdyr, hydroider og alger. De kan minne om små vannkalver men kjennes lett på sin høye kroppsform og "hjelpeløse" svømming.

Systematisk inndeling/ norske arter[rediger | rediger kilde]

Haliplus ruficollis er trolig den vanligste arten i Norge
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. oktober 2020. Besøkt 2. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Beutel, R.G. 1996. Haliplidae i Tree of life. [1]
  • Ødegaard, F., Hanssen, O. og Dolmen, D. 1996. Coleoptera, Biller. Side 151-167 i: Aagaard, K. og Dolmen, D. (red.): Limnofauna norvegica. Tapir forlag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]