Vannmokasinslange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vannmokasinslange
Vannmokasinslange
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agkistrodon piscivorus
(Lacépède, 1789)
Norsk(e) navn: vannmokasinslange
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyreriket
Rekke: ryggstrengdyr
Klasse: krypdyr
Orden: skjellkrypdyr
Underorden: slanger
Familie: hoggormfamilien
Underfamilie: gruveslanger
Slekt: mokasinslanger
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: våte steder
Utbredelse: USA (endemisk)
Utbredelseskart for vannmokasinslange

Vannmokasinslange (Agkistrodon piscivorus) er en giftig slange som er utbredt i Nord-Amerika.

Den er som regel 76–122 cm lang, men kan bli opptil 180 cm. Ryggen er svart, grå, gulbrun eller mørkt olivengrønn, mens buken er lysere. Snuten er alltid lys. Unge dyr har bånd med mørk kant og lysere midt, men de forsvinner hos eldre eksemplarer. Unge dyr har også gul haletipp. Hodet er bredt med en stor sansegrop som registrerer infrarød stråling mellom øynene og neseborene på hver side. Den har en sterk gift, men gifttennene er korte, og det er sjelden at mennesker dør på grunn av bitt fra vannmokasinslange.

Når den blir skremt, gaper den for å vise fram den hvite munnen. Dette har gitt arten den amerikanske navnet cottonmouth («bomullsmunn»).

Vannmokasinslange er den eneste semi-akvatiske arten i hoggormfamilien og lever vanligvis i eller i nærheten av vann, særlig i saktegående og grunne innsjøer og bekker. Den ligger ofte og soler seg på greiner og steiner i vannkanten. Vannmokasinslange eter fisk, frosker, salamandere, små skilpadder, alligatorunger, fugler, små pattedyr og andre slanger. Den kan også ete slakteavfall og fiskeslo. Arten føder levende unger.

Arten er utbredt i det sørøstlige USA fra sørligste Virginia og Florida vestover til østlige Texas og Oklahoma. I Mississippi- og Ohio-dalene finnes den nordover til sørlige Illinois.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

En ung vannmokasinslange med gul haletipp
En skremt vannmokasinslange viser fram den hvite munnen