Vanlig månemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blek månemåler
Vanlig månemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Selenia dentaria
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn: blek månemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Selenia
Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis, i nesten hele området

Blek månemåler (Selenia dentaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kraftige, brune arten er vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 40 mm), middels kraftig, brun måler med flikete vinger. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med korte, gulbrune hår. Vingene er lysbrune, oversådd med små, rødbrune flekker. Forvingen har tre parallelle, brune tverrbånd, bakvingen har antydninger til to tverrbånd men disse er vanligvis svært utydelige. Undersiden er mer kontrastrikt farget, det ytterste tverrbåndet er kantet med hvitt. Larven er gulbrun, med to par brune vorter på ryggen av den bakre kroppshalvdelen, et par kremhvite tverr-flekker foran disse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vanlig månemåler lever i løvskog, hager og parker. Larvene kan leve på mange ulike slags busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i april – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i det meste av den Palearktiske region fra Storbritannia østover til Stillehavet. I Norge finnes den over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]