Blek månemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blek månemåler
Nomenklatur
Selenia dentaria
Fabricius, 1775
Populærnavn
blek månemåler[1]
(vanlig månemåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektSelenia
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone, i nesten hele området

Blek månemåler (Selenia dentaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kraftige, brune arten er vanlig over hele Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 40 mm), middels kraftig, brun måler med flikete vinger. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med korte, gulbrune hår. Vingene er lysbrune, oversådd med små, rødbrune flekker. Forvingen har tre parallelle, brune tverrbånd, bakvingen har antydninger til to tverrbånd, men disse er vanligvis svært utydelige. Undersiden er mer kontrastrikt farget, det ytterste tverrbåndet er kantet med hvitt. Larven er gulbrun, med to par brune vorter på ryggen av den bakre kroppshalvdelen, et par kremhvite tverr-flekker foran disse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Blek månemåler lever i løvskog, hager og parker. Larvene kan leve på mange ulike slags busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i april – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i det meste av den palearktiske sone fra Storbritannia østover til Stillehavet. I Norge finnes den over hele landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]