Vampyrflaggermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vampyrflaggermus
Desmodus rotondus
Desmodus rotondus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Desmodontinae
Bonaparte, 1845
Norsk(e) navn: vampyrflaggermus
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Flaggermus
Familie: Bladneser
Antall arter: 3
Habitat: huler, gamle brønner, hule trær og bygninger
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika, og sør i Nord-Amerika
Delgrupper:

Vampyrflaggermus (Desmodontinae) er en delgruppe med flaggermus som hører til i familien med bladneser (Phyllostomidae). Vampyrflaggermusene tilhører dessuten en svært begrenset og meget eksklusiv ikke-systematisk gruppe med toksiske pattedyr.

Vampyrflaggermus lever av blod fra andre dyr, som de slikker i seg fra små sår forårsaket av et bitt med sylkvasse tenner modifisert for oppgaven. Bittet i seg selv er verken stort eller farlig for mennesker og dyr flest, men kyllinger kan dø av blodtap. Dette skyldes at blodet ikke koagulerer, fordi et antikoagulerende toksisk sekret tilføres bittstedet. Vampyrflaggermus kan spre sykdommer, som rabies, gjennom bittene.

Vampyrflaggermus lever i tallrike kolonier. Kun tre arter er kjent, og de er så forskjellige at de klassifiseres i hver sin slekt. Allikevel er de tre artene mer like hverandre enn med andre, derfor blir de tre slektene klassifisert i sin egen underfamilie; Desmodontinae.

Arter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.