Valravn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moderne framstilling av valravn som et fabeldyr som er halvt fugl (ravn) og halvt rovdyr (ulv).

Valravn er ifølge dansk folketro en mann som er blitt forvandlet til en ravn. Han kan bare befris fra trolldommen ved å drikke blod fra et spedbarn (guttebarn).

Fortellingene om valravnen er blant annet kjent fra to danske middelalderballader om riddere som blir omskapt til «den vilde ravn». Forestillingene er nært beslektet med den sør-skandinaviske troen på varulver. I andre fortellinger blir valravnen beskrevet som et fabeldyr som er halvt fugl (ofte en ravn) og halvt vilt dyr, som jakter etter spedbarnsblod på øde steder. I heraldikken er valravnen nettopp halvt ulv, halvt ørn. Den danske adelsslekten Ulfeldt brukte en rød valravn på hvit bunn i deres våpen.[1]

Opprinnelsen til navnet er usikkert, men det er ikke sannsynlig at det er en forvanskning eller omskrivning av førsteleddet i varulv og varbjørn der var betyr »mann».

Annet[rediger | rediger kilde]

Valravn er også navn på et rockeband fra København. Det platedebuterte i 2007 og henter inspirasjon fra nordisk natur og musikktradisjon. Gruppa spiller også middelaldermusikk uten moderne instrumenter og elektronikk. Da kaller den seg Virelai.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]