Hopp til innhold

Vézelay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vézelay
Basilikaen Sainte-Marie-Madeleine de Vézelay

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionBourgogne-Franche-Comté
DepartementYonne
ArrondissementAvallon
KantonVézelay
StatusKommune
Postnummer89450
Areal21,83 km²[1]
Befolkning448[2] (2021)
Bef.tetthet20,52 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

339
170
Høyde o.h.302 meter
Nettsidewww.vezelay.fr
Kart
Vézelay
47°27′57″N 3°44′45″Ø

Vézelay er en kommune i departementet Yonne i regionen Bourgogne-Franche-Comté øst i Frankrike. Klosteret i Vézelay og dens klosterkirke har arkitektonisk og historisk betydning.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Per folketelling av 1999 var befolkningen på 492. Den 1. januar 2006 var befolkningstallet beregnet til 473.

Vin[rediger | rediger kilde]

Bourgogne Vézelay er den lokale vinen. Vinproduksjonen ligger i enden av byen og produserer en rekke viner, hovedsakelig hvitvin, basert for det meste på druevarianter av Chardonnay, Pinot Noir og Melon de Bourgogne. Omtrent halvparten av produksjonen er markedsførte via handelsforeningen Cave Henry.

Pilegrimskirken La Madeleine[rediger | rediger kilde]

Den benediktinske klosterkirken i Vézelay ble grunnlagt på 800-tallet. Kort tid etter fikk kirken relikviene til Maria Magdalena og har siden vært et viktig pilegrimssted.

Den nåværende kirken ble oppført i tiden 10891206. Dens romslige midtskip, nesten 60 meter langt, har uvanlige høye hvelv. Dens proporsjoner og det gotiske korets eleganse gir interiøret en letthet som forsterkes av de grå ribbene på midtskipets massive buer. De markerer midtskipets travéer og deler inn krysshvelvet ovenfor. Midtskipet nås gjennom vakker skulpturell inngang fra en bred vestportal.

Overfor inngangen fra narthex til midtskipet troner Kristus i en omfattende utført relieff. I majestetisk storhet i midten sender han ut apostlene på deres oppdrag om å omvende hedningene, bote de syke og drive ut demoner fra de besatte.

Bernhard av Clairvaux ba har for det andre korstog, påsken 1146, framfor kong Ludvig VII av Frankrike.

Kongene Rikard I av England og Filip II August av Frankrike møttes her før de ga seg på veg til det tredje korstoget i 1190.

Kirken og Vézelay har siden 1979 vært en del av verdensarven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]