Våk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våk
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneVåler
Areal0,5 km²
Befolkning937[a] (2019)
Bef.tetthet1 874 innb./km²
Postnummer1591 Sperrebotn

Våk
59°27′N 10°48′Ø

Våk er et tettsted i Våler kommune i Østfold. Tettstedet har 937[1] innbyggere per 1. januar 2019, og ligger omtrent åtte kilometer sørvest for kommunesenteret Kirkebygden. Våk er ett av tre sentra i kommunen og rommer barneskole, aktivitetshus, fotballbanene Våk grus og Varna gressbane.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Nedenfor Våk ligger Sperrebotn, en fjordarm i Vansjø. Rundt Våk ligger det eldre og nyere gårder som for eksempel Veker gård, Våk gård, Sperrebotn gård og Texnes gård. De fleste som har hatt siviltjeneste i Norge har passert Våk på vei til silviltjeneste-administrasjoen på Dillingøya.

Her finner man også Varna Evangeliesenter, en kolonialbutikk, frisør og endel annen næringsvirksomhet. I tilknytning til Våk ligger boligfeltene Dammyr og Texnes, samt en klynge omsorgsboliger.

Med utgangspunkt i Våk og kolonialbutikken kan man starte søndagsturen på i alt tre folkestier på mellom 1,6 og 3,4 kilometers lengde. Det ble i 2004 også laget gangvei fra Våk til byggefeltet Augerød lengst vest i kommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019.