Våer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Våer
LandNorges flagg Norge
Kart
Våer
59°52′34″N 8°29′49″Ø

Våer er en liten bygd i Tinn som er lokalisert rett ved Norsk Industriarbeidermuseum (åpent hele året) og ligger 5 kilometer fra Rjukan sentrum. En av filmene om Tungtvannsaksjonen (Vemork-aksjonen) ble gjort i dette området.

Idag er Våer, som ligger 500 meter over havet, et boligområde. Tidligere hadde Våer egen skole og dagligvareforretning og da var bebyggelsen var spredd på begge sider av Vemorkjuvet (også kjent som Marijuvet) under Norsk Hydros fabrikk for fremstilling av hydrogen og biproduktet tungtvann.

Vemorkbrua mellom Våer og Vemork har strikkhopp i sommerhalvåret. Juvet er over 90 meter dypt. Våer har også et populært isklatreområde med mange fosser av ulik vanskelighetsgrader. Det er lett adkomst til juvet fra nord/vestsiden og parkeringsplasser er tilgjengelig. Flotte muligheter for klatring om sommer.

Bybussen og Rjukan-Ekspressen stopper ved Våer. Egen sommerrute med skyttelbuss fra Rjukan. Populært rundtur er sabotørstien, også for guidede turer og med buss opp til Rjukan fjellstue, vandring tilbake, med en varighet på ca.3-4 timer.

Våer er kjent for sin krigshistorie knyttet til Vemork, og ikke minst bombingen av fabrikken under krigen, da mange ble drept en kjeller som fikk direkte bombenedslag.

https://www.visitrjukan.com/se-og-gjore/sabotorstien-p509063