Våer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våer

Våer
59°52′34″N 8°29′49″Ø

Våer er en liten bygd i Tinn som er lokalisert rett ved Norsk Industriarbeidermuseum (åpent hele året) og ligger 5 kilometer fra Rjukan sentrum. En av filmene om Tungtvannsaksjonen (Vemork-aksjonen) ble gjort i dette området.

Idag er Våer, som ligger 500 meter over havet, et boligområde. Tidligere hadde Våer egen skole og dagligvareforretning og da var bebyggelsen var spredd på begge sider av Vemorkjuvet under Norsk Hydros fabrikk for fremstilling av tungtvann.

Vemorkbrua mellom Våer og Vemork har strikkhopp om sommeren. Juvet er over 90 meter dypt. Våer har også et populært isklatre område med mange fosser av ulik vanskelighetsgrader. Det er lett adkomst til juvet fra nord/vestsiden og parkeringsplasser er tilgjengelig. Flotte muligheter for klatring om sommer. Overnattingsstedet Climb-Inn finnes på Våer (er nå nedlagt). Bybussen og Rjukan-Ekspressen stopper ved Våer. Egen sommer ruta for buss. Populært rundtur er sabotørstien, buss opp til Rjukan fjellstue, vandring tilbake. varighet ca.3-4 timer.

https://www.visitrjukan.com/se-og-gjore/sabotorstien-p509063